Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ser du om din sedel är falsk

Uppdaterad
Publicerad

Experterna tror att förfalskningarna av de nya sedlarna kommer att fortsätta. Men det finns enkla sätt att se om en sedel är äkta och kontrollen tar inte mer än några sekunder.

Om du får en falsk sedel i din ägo får du inte försöka handla för den eller lösa in den – då gör du dig själv skyldig till ett brott.

Men du får heller ingen ersättning för den.

Läs mer: Fler förfalskningar – trots nya sedlarna

Michael Johansson, sedelexpert på Nationellt forensiskt centrum har jobbat med penningförfalskningar i tjugo år. Se hans sju tips på hur du snabbt och lätt kontrollerar äktheten på dina sedlar i faktarutan nedan eller i klippet ovan.

– Gör ni så här så tar ni alla falska sedlar, säger han.

  • Säkerhetsband: Sedeln har ett säkerhetsband med små fönster med bilder som rör på sig och växlar motiv mellan ”kr” och en kungakrona när du vickar på den. Gäller bara de större valörerna: 1000, 500, 200 och 100.
  • Färgskiftande bild: Sedeln har en bild som har anknytning till personen på sedeln. I bilden finns även sedelns valörssiffra. Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.
  • Vattenmärke: Vattenmärket syns på fram- och baksidan av sedeln när den hålls mot ljuset. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt.
  • Koppartryck: Koppartryck ger papperet sedelkänsla och ger en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln.
  • Genomsiktsbild: Genomsiktsbilden är ett mönster på sedelns framsida som tillsammans med ett mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset.
  • Säkerhetstråd: Säkerhetstråden syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.
  • Mikro- och minitexter: Mikro- och minitexter finns på fram- och baksidan av sedeln. Texterna går att läsa under förstoring.

Källa: Riksbanken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.