Inget riksdagsparti tycker att söndagsöppet på Systembolaget är en bra idé. Foto: Geir Olsen, TT arkiv

Så ser övriga partier på söndagsöppet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget. Så här ser övriga riksdagspartier på förslaget.

Kristdemokraterna:

Det finns betydligt viktigare samhällsproblem att ta tag i än söndagsstängt på Systembolaget. Vi tycker att det fungerar bra som det gör i dag och ser ingen anledning att ompröva vår position, säger Michael Anefur (KD), ledamot i Socialutskottet.

Vilka risker ser ni?

– All forskning visar att när tillgängligheten ökar så ökar också alkoholskadorna och problemen med beroende.

Miljöpartiet:

– Vi driver inget sådant förslag. Alkoholpolitiken har som mål att begränsa den totala alkoholkonsumtionen och det tycker Miljöpartiet är bra. Vi värnar Systembolagets funktion och anser att tillgängligheten är tillräcklig som den är, säger Pernilla Stålhammar, Miljöpartiets ledamot med ansvar för alkoholpolitik.

Socialdemokraterna:

– Servicenivån är redan hög och Systembolaget har en stark popularitet och kundnöjdhet och det är inte aktuellt att införa söndagsöppet. Öppettiderna styrs av riksdagen och bygger på att vi sammanväger en hög servicenivå med att begränsa missbruk, kriminalitet och negativa folkhälsoeffekter, säger Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Vilka risker ser ni?

– Att våldet i samhället ökar, att människor som redan idag dricker för mycket skulle dricka ännu mer. Därför måste man vara försiktig om man kraftigt ska öka tillgängligheten till alkohol även på söndagar.

Centerpartiet:

– Söndagsöppet är ingen prioriterad fråga, men om ett par veckor kommer vi att ha partistämma där frågan kommer att diskuteras och det eventuellt kan komma nya ställningstaganden. Vi har länge förespråkat gårdsförsäljning och att det ska bli enklare för lanthandlare att bli systembolagsombud.

Vilka risker ser ni?

– De risker som vi ser är samma som diskuteras i debatten, det vill säga folkhälsoaspekter.

Vänsterpartiet:

– Vi anser att utspelet är oansvarigt och populistiskt men samtidigt konstigt då få svenskar efterfrågar söndagsöppet. Det känns som en försöksballong och att nästa förslag från Moderaterna blir att tillåta alkoholförsäljning i livsmedelsbutikerna, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vilka risker ser ni?

– Ju lättare det är att få tag på alkohol desto fler skador blir det. Historien är full av expempel på att det inte bara drabbar individen utan också anhöriga. Det är många barn som växer upp i miljöer där föräldrarna är påverkade av alkohol.

Sverigedemokraterna:

– Sverigedemokraterna förespråkar en restriktiv alkoholpolitik. Vi anser att nuvarande lagstiftning är adekvat sett till rådande forskning gällande alkoholkonsumtion och dess skadliga effekter, säger Christina Östberg (SD), ledamot i socialutskottet.

– Vi anser att Systembolaget ska använda öppettider som ett instrument för att kontrollera konsumtionen. En större flexibilitet kring öppettider står dock inte i motsats till att uppfylla det syftet.

Liberalerna har fått frågorna men inte svarat.

Fakta

Fakta om Systembolaget

  • 1850 bildas ett bolag i Falun med uppgift att sköta all brännvinshandel i staden. Bolaget ska arbeta med gruvarbetarnas bästa för ögonen ”utan beräkning på egen vinst eller fördel.”
  • 1854 klubbas en lag som leder till att skatten på brännvin tredubblas och den så kallade husbehovsbränningen blir  förbjuden. Men många handelsbodar tjänar stora pengar på att sälja industritillverkat brännvin och superiet fortsätter att vara ett problem.
  • Det första ”Systemet” uppstår i Göteborg 1865 då staden överlåter utskänkningsrättigheterna till ett bolag som inte får göra vinst och har en åldersgräns på 18 år. Det så kallade ”Göteborgssystemet” sprider sig till fler städer och 1905 blir bolagsformen obligatorisk för all handel med brännvin.
  • Det moderna Systembolaget bildas 1955 samtidigt som motboken avskaffas. Ett antal regionala systembolag slås samman till ett enda rikstäckande statligt företag. Uppdraget blir att sälja alkohol på ett ansvarsfullt sätt med omsorg om folkhälsan.
  • 1961 sänks åldersgränsen från 21 år till 20. 1971 inleds kampanjen ”Spola kröken” i samarbete med idrottsrörelsen med målet att få folk att dricka måttligare. Mängder av kändisar deltar i kampanjen som pågår ända till 1988.
  • 1991 öppnar de första butikerna med självbetjäning. Den sista ”över-disk”-butiken försvinner 2014. Mellan 1982 och 2000 har Systembolaget stängt på lördagar.
  • 1995 går Sverige med i EU och en ny alkohollag börjar gälla. Systembolaget förlorar ensamrätten på försäljning till restauranger men behåller den i detaljhandeln.  Antalet leverantörer ökar från en enda, statliga monopolet Vin & Sprit, till hundratals.
  • 2003 avslöjas flera fall där butikschefer på Systembolaget tagit emot mutor i form av pengar resor och gåvor från leverantörer för att ta in just deras varor i sortimentet. Åtal väcks och flera av de misstänkta får sparken. 65 butikschefer fälldes för mutbrott.

Källa: Systembolaget m.fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.