Här blir det kö i midsommartrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Stort tryck på vägarna inför midsommar. Här ser du vilka sträckor som kan drabbas av köbildning och leda till olyckor.

I dag är det en av årets största resdagar då många är ute på vägarna. Dels för att fira midsommar men också för att det är starten på semestern för ett stort antal människor.

Men midsommar är en mörk helg vad gäller statistiken, det är den mest olycksdrabbade helgen på hela året. Just i dag ökar trafiken på landets vägar med 50 procent jämfört med ett genomsnittsdygn. På vissa mindre vägar som leder till populära turistorter till och med fördubblas trafiken.

I snitt dör åtta människor den här helgen och runt 300 skadas mer eller mindre allvarligt enligt Motormännen.

–Jag tror att man har en extra stressnivå eftersom det är mycket som ska klaffa, man ska vara klar med jobbet och man ska hinna i tid till det man ska göra, säger Maria Spetz, vd på Motormännen och fortsätter:

–Fast det är ju väldigt sällan nånting händer om man kommer en halvtimme eller trekvart senare än vad man hade tänkt sig. Så vår absoluta rekomendation är att ta det lugnt, hålla hastigheten och använda sig av rastställena längs med vägarna och ta pauser.

Bara början på en olycksdrabbad period

Trafikverkets hemsida kan man se vilka vägar som är mest belastade den här helgen Motormännen har också listat på vilka sträckor det är risk för att det bildas köer, något som ofta skapar irritation och våghalsiga omkörningar som kan leda till allvarliga olyckor.

–Det viktigaste är att man håller hastigheten och avståndet. En del mötesolyckor beror på omkörningar där folk inte kan komma tillbaka in i filen. Det är samspelet mellan bilisterna som måste fungera för att få ner antalet olyckor, säger Maria Spetz.

Men midsommar är bara början på en mörk period som sträcker sig från juni till augusti vad gäller olyckor i trafiken. Under den här perioden omkommer i snitt 150 människor att dö och fler än 1200 skadas svårt. Något att tänka på innan man sätter sig i bilen.

Här är det risk för köbildning

E4-E20 – Sollentuna-Södertälje

E18 – Stockholm-Barkarby-Stockholm-Norrtälje

276 – Stockholm-Åkersberga

222 – Stockholm-Värmdö

73 – Stockholm-Nynäshamn

76 – Norrtälje-Gävle (båda riktningar)

70 – Enköping-Rättvik

50 – Örebro-Ludvika

E22 – Norrköping-Kalmar

137 – Kalmar-Färjestaden

136 – Färjestaden-Borgholm

E22 – Karlshamn-Kalmar

26 – Jönköping-Halmstad

E6 – Göteborg-Strömstad

E6 – Göteborg-Kungsbacka

Källa: Motormännen

Goda råd inför midsommar och semesterresan

• Packa bilen rätt.

• Kontrollera däcken och lufttrycket.

• Fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen.

• Se över belysningen.

• Ta med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa.

• Ladda mobiltelefonen.

• Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

• Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.

• Se till att alla är bältade.

• Håll avstånd.

• Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Källa: Motormännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.