Foto: TT

Så ska flyktingbarns ålder bedömas

Uppdaterad
Publicerad

Magnetkamera kan minska risken för att barn bedöms som vuxna, jämfört med traditionell röntgen.

Det visar Socialstyrelsens granskning av vetenskapliga studier om medicinsk åldersbedömning. Nu föreslås en pilotstudie med ett par tusen individer.

– Det vi hittills sett är att undersökning av knäled med magnetkamera är bäst lämpad att hitta barn. Om man kompletterar med avbildningar av fler tillväxtzoner bör möjligheten öka att närmare ringa in 18-årsgränsen, säger Carl-Erik Flodmark, projektledare på Socialstyrelsen.

Han lyfter också fram på dagens presskonferens att felprocenten kommer att minska.

Minskad felprocent

– Magnetkamera ger mycket skarpa bilder och de är jämförbara med varandra. Framför allt av knäleden, som är lättare att bedöma än bilder av tänderna. Knäleden mognar ungefär vid 24 års ålder. Fotled mognar något tidigare.

– Om vi lägger ihop dessa bedömningar hamnar vi ganska rätt. Felmarginalen blir 3 procent för pojkar och 7 procent för flickor, vilket är betydligt bättre än dagens metoder, säger Carl-Erik Flodmark.

Föreslår pilotstudie

Resultaten är enligt Socialstyrelsen så pass positiva att ett ordnat införande kan övervägas.

– Vi föreslår en pilotstudie med ett par tusen individer där vi kontrollerar knä- och fotled. En sådan skulle innefatta en mindre magnetkamera som sätts runt leden. Undersökningarna skulle kunna genomföras utanför sjukvården, kanske med hjälp av Rättsmedicinalverket, även om det kommer att behövas en medicinsk bedömning, säger Carl-Erik Flodmark.

Höll inte måttet

Samtidigt visar en genomgång av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) av icke-radiologiska metoder – som bygger på undersökningar av den utvecklingsmässiga, fysiska och psykosociala mognaden – att dessa saknar vetenskapligt stöd.

SBU hade problem att hitta relevanta studier om icke-radiologiska studier som höll tillräckligt vetenskaplig kvalitet. Myndigheten gick igenom tusentals studiesammanfattningar, men hittade inte en enda som höll måttet.

– Det var mycket skrik för lite ull, säger Jan Liliemark, avdelningschef på SBU.Positiva resultat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.