RFSU ger kommande vecka ut en handbok om hur man som förälder kan prata med barn om sexualitet. Handboken är riktad till föräldrar med barn under tolv år.
-Vi får en del frågor och möter även en del osäkerhet kring hur man ska förhålla sig till ämnet sex, berättar Hans Olsson som är sakkunnig i sexualundervisning på RFSU.
Rädsla för sexualisering
Många undrar hur de ska bemöta barnen och svara på deras frågor, utan att för den skull skam- eller skuldbelägga ämnet sex.
-De är rädda att göra fel. Jag tror dagens föräldrar vill göra mer rätt, säger Hans Olsson och ger rådet att alltid svara korrekt på barnens frågor.
Många föräldrar drar sig även för att själva ta upp ämnet sex, av rädsla för att bidra till den ökade sexualiseringen i samhället, märker Hans Olsson.
-Det finns en rädsla att barnen får veta saker för tidigt, de är rädda att bidra till denna sexualisering, tror jag.
-Men man ska inte bara vänta på barnens frågor. Genom att själv ta initiativet visar man att det är okej att ställa frågor och prata om sex, säger han.
Oro för övergrepp
Han tror att föräldrars osäkerhet är större nu än för 20-25 år sedan eftersom man då talade mer om barns sexualitet. Nu genomsyras debatten i stället av hur barn utsätts för sexuella kränkningar och övergrepp, något som enligt Hans Olsson lett till en större oro bland föräldrar. Många vill veta om deras barns sexuella beteende är normalt eller tecken på att de utsatts för någon form av övergrepp.
Andra frågor som handboken tar upp är kärlek och könsroller.
-Till exempel att en pojke kan bli kär i en pojke, men också hur man bemöter killar respektive tjejer.
Anna Helmerson/TT