M-ledaren Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé Foto: TT

M-topp: ”Vi har stor potential att vinna över SD-väljare”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingpolitiken kommer återigen att vara i fokus när 1.700 moderater samlas till Sverigemöte i Malmö i morgon. Alla gillar inte partiets hårdare linje som ska locka väljare från Sverigedemokraterna – men strategin ligger fast.

För ett år sedan tvärvände Moderaterna i migrationspolitiken. Från att ha förespråkat permanenta uppehållstillstånd som huvudregel ville man ha tillfälliga.

Sedan dess har förslagen skärpts ytterligare och nu vill partiet kunna direktavvisa flyktingar vid Sveriges gräns.

Det strategiska målet har hela tiden varit att vinna tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna och enligt partiets egna mätningar är man på god väg att lyckas.

– Vi har en stor potential hos Sverigedemokraterna enligt de mätningar som vi har studerat. Det handlar mycket om att många av de väljarna nu tycker att Moderaterna tagit tag i invandringsfrågan, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).

Ny strategi efter Reinfeldt

När alliansen bildades och under Fredrik Reinfeldts partiledarskap var strategin att ta väljare från Socialdemokraterna. Men den möjligheten ser partiledningen nu som i det närmaste uttömd. I stället riktas ansträngningarna mot de 37 procent av SD:s sympatisörer som har Moderaterna som näst bästa parti. Partiets mätningar visar också att Moderaterna har en tillväxtpotential på drygt sju procent bland SD-väljare och drygt två procent bland S-väljare. 

– Det är helt avgörande att moderaterna vinner väljare också från Sverigedemokraterna som i dag är ett förhållandevis stort parti. Om vi ska kunna få fram en handlingskraftig regering då måste vi också vinna väljare därifrån, säger Tomas Tobé.

Det är en tung orsak till att man går längre än regeringen i migrationspolitiken. I veckan krävde man att regeringen tar fram en lagstiftning för att kunna pausa inflödet av nya asylsökande.

Kritikerna har tystnat

Skärpningarna har brett stöd i partiet.

Men frågan är känslig och med stigande opinionssiffror tystnar kritikerna. En av dem som fortfarande är öppen med sin kritik är den moderata debattören Bodil Sidén, i dag vice ordförande för Hedvig Eleonora-moderaterna i Stockholm.

Hon tycker att partiet har lagt sig alldeles för nära Sverigedemokraterna.

– Populister möter man inte genom att kopiera populisternas lösningar. Dem möter man genom politiskt ledarskap med sina grundvärderingar i fokus. Dit hoppas jag att man kan hitta tillbaka, säger hon och tillägger:

– För mig är öppenhet en moderat grundvärdering, det är bara att läsa vårt partiprogram.

Hur ensam är du i din kritik?

– Jag är inte ensam, det är många som tycker så här. Däremot tror jag att det kan vara lite tufft att stå upp för det när det blåser, men jag hoppas att fler vågar göra det.

En av dem som länge stod upp för Fredrik Reinfeldts öppnare linje var Muf:s tidigare ordförande Erik Bengtzboe, i dag riksdagsledamot. Han menar att skärpningarna varit nödvändiga men påpekar att Sverige har ett ansvar att ta emot flyktingar även framöver.

– Det var ett extremt ansträngt läge i höstas, då var det nödvändigt att vidta åtgärder för att få fler länder i EU att ta ett större ansvar. Men Sverige och andra länder som tagit ett stort ansvar måste fortsätta att göra det, vi kan inte svära oss fria från att ta ansvar här och nu bara för att vi har gjort det historiskt.

”Ville ha en moderatpaus”

Flera av dem som SVT har talat med påpekar att det finns en risk att partiets fokus på migrationsfrågan gör att integrationsfrågan inte får den tyngd den borde ha. 

– Jag tror att man skulle göra större nytta om man fokuserade retoriken kring hur integrationen i Sverige ska kunna fungera. Vi har över 200.000 människor som kommit till Sverige de senaste två åren och det kan ta decennier innan de kommer i sysselsättning och får en egen försörjning, säger Rasmus Törnblom, ordförande i Muf. 

För Pia Kinhult,  tidigare ledamot i partistyrelsen och länge en av Moderaternas tyngsta företrädare i Skåne, gjorde den senaste skärpningen att hon fick nog.

– Jag delar inte riktigt partiets nya linje när det gäller flyktingpolitiken och när man till och med gick ut och sa att man ville ha en flyktingpaus, då kände jag att jag ville ha en moderatpaus, sa hon i en intervju med P4 Malmöhus tidigare i år.

Enligt partisekreterare Tomas Tobé finns det ingen anledning att mildra den hårdare linjen för att antalet asylsökande har minskat. Så länge EU inte har en hållbar lösning och så länge människor upplever att höstens stora flyktingström innebär problem, kommer partiet att fortsätta driva på för ett tillfälligt stopp för fler flyktingar.

– Vi har en socialtjänst som är i kris, vi har stora utmaningar i skolorna så jag upplever ett starkt stöd för vår tillfälliga flyktingpaus, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.