Regeringen vill ta krafttag emot narkotika som skickas via post Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Regeringen vill förhindra narkotika i posten

Publicerad

Som lagstiftningen ser ut i dag får postpersonal inte öppna misstänkta försändelser, en bestämmelse regeringen nu vill se över.

Under tisdagen tog digitaliseringsminister Anders Ygeman emot en utredning som ska förhindra illegal handel via post. Förslagen ska främst underlätta för postpersonal att kunna kontakta polis. Med hänvisning till tystnadsplikten ska personalen fortsatt inte ha tillåtelse att öppna brev, utan misstanke måste uppstå på annat sätt.

Som lagen är utformad i dagsläget så måste en försändelse skickas vidare till mottagaren, även om ett paket gått sönder och någon form av misstänkt substans ramlat ut. Regeringens utredare Kazimir Åberg vill istället att postpersonal i ett sådant läge ska kunna kontakta polis.

Något Anders Ygeman välkomnar:

– Jag tror att det här är kraftfulla förslag för att försvåra narkotikaförsäljning via postförsändelser, säger digitaliseringsministern om utredningen som nu ska skickas på remiss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer