Foto: TT

Regeringen miljardsatsar på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar fem miljarder kronor på att förbättra skolan. Pengarna ska bland annat gå till höjda lärarlöner och fler speciallärare. En nyhet är att alla vuxna få rätt till Komvux 2017.

– Oavsett var man går ska man ha rätt att fullfölja gymnasiet, sade gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) på en pressträff. 

– Regeringen går fram med ett förslag om rätt till Komvux, sade hon och räknar med att det ska kunna ”rullas ut” från 2017 och framåt efter det att regeringen har skickat förslaget på remiss och kunnat skriva ett lagförslag för att göra det hela möjligt.

Hadzialic betonar att rätten hon talar om inte handlar om att läsa upp betyg för att få högre poäng utan att läsa in behörighet man inte har för högre studier.

Kommunerna ska få extra stöd för att kunna ta emot fler elever och regeringen tror att det kan handla om upp till 70.000 elever.

Löneförhöjning för tusentals lärare

Statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), och Aida Hadzialic besökte Midsommarkransens grundskola i Stockholm och presenterade en budgetnyhet på 2,4 miljarder kronor.

Tillsammans med redan tidigare, i vårpropositionen, aviserade satsningar blir det uppemot 5 miljarder på området nästa år som regeringen också är överens med Vänsterpartiet om.

Enligt regeringen är de nya pengarna i höstbudgeten i huvudsak 658 miljoner till investeringar i en jämlik skola och 1,6 miljarder för att göra läraryrket mer attraktivt,

En av de största satsningarna i budgeten är investeringar för ett lärarlyft. Omkring 60.000 lärare ska få en löneförhöjning på 3.000 kronor i månaden, sade utbildningsminister Gustav Fridolin.

Överens med V

– Vi prioriterar det, sade statsminister Stefan Löfven och talade om att alldeles för få söker till lärarutbildningen i dag.

– Söktrycket är bara 1,3 sökande per plats. Söktrycket är för lågt, sade han.

De senaste förslagen handlar om att bidra till mer personal och bättre kvalitet på fritidshemmen, något regeringen viker 250 miljoner till.

30 miljoner satsas på skolbibliotek och kommunerna ska få mer pengar för att klara asylsökande barns skolgång. Det handlar också, bland annat, om att locka fler att bli lärare och se till så att elever som behöver extra stöd får det tidigt.

Regeringen är överens med Vänsterpartiet om förslagen, som ska ingå i budgeten för 2016 som lämnas över till riksdagen den 21 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.