– Det kommer komma små mängder vaccin successivt under året, säger Johan Bruhn, medicinskt sakkunnig på de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation LIF. Foto: TT/SVT

Så ska regionerna klara vaccineringen mot corona

Uppdaterad
Publicerad

Det blir regionernas uppdrag att vaccinera befolkningen mot covid-19. Just nu pågår ett intensivt arbete för att de ska vara redo när ett vaccin levereras. Men utmaningarna är många.

De första doserna av ett vaccin förväntas levereras till Sverige i början av januari och då ska regionerna vara redo att börja vaccinera.

SVT har frågat regionerna hur de just nu förbereder sig.

Hur ska logistiken se ut?

Vilket vaccin det blir, när det kan levereras och hur många doser som kommer är frågor som regionerna ställer sig. Bristen på information kräver att man jobbar utifrån flera olika scenarier.

Sverige har tecknat avtal med flera olika vaccintillverkare, och varav en är Pfizer. Deras vaccin måste förvaras i minus 70 grader, vilket blir svårt för många regioner.

– Utmaningen blir att kyla vaccinet. På våra sjukhus har vi sådana frysar, men ute på vårdcentralerna finns ju inte det, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen.

Med vilken personal?

Det blir framförallt de som jobbar inom primärvården och på äldreboenden som kommer att få uppgiften att utföra vaccinationerna.

Flera regioner tror att de kommer klara av att vaccinera riskgrupperna utan att det påverkar primärvårdens övriga verksamhet allt för mycket, tack vare rutinerna som finns för att ge influensavaccinet varje år.

– Personalen är ju hårt pressad men har klarat att under pågående pandemi också vaccinera mot influensa, säger Ann Söderström.

När det kommer till vaccinationen av övriga befolkningen så är det svårare att förutse hur mycket personal som kommer att behövas. I Västra Götaland har man börjat gå ut med förfrågningar till pensionerad personal. En annan lösning som flera regioner just nu tittar på är att teckna avtal med privata aktörer, som företag inom resevaccin.

På flera håll finns samtidigt en oro för att personalen inte ska räcka till.

– Vi har inte en parallell sjuksköterskeuppsättning att ta till, säger Anders Åkvist, chefläkare i Region Halland.

Var ska det ske?

Vaccination av riskgrupper kommer framförallt att ske på vårdcentraler, äldreboenden, sjukhus och privata vaccinationscentraler. Flera regioner jobbar även för att kunna erbjuda vaccination i hemmet för personer i riskgrupp.

När övriga befolkningen ska vaccineras kan det bli aktuellt att hyra in sig i större externa lokaler.

Så ska vaccinet fördelas

*Regionerna har fått instruktioner från Folkhälsomyndigheten om att prioritera äldre och andra som är riskutsatta på grund av underliggande sjukdom.

*Därefter ska vaccinet ges till personal inom sjukvård och omsorg, och först när de är vaccinerade kan det bli aktuellt med vaccination av andra personer mellan 18 och 69 år.

*Barn under 18 år anses inte behöva vaccineras i ett första skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.