Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Foto: Lars Schröder/TT

Miljömålsberedningen föreslår att Sverige sätter mål för konsumtionsbaserade utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tar ytterligare ett steg mot att bli först i världen med att sätta mål för hur klimatutsläppen från konsumtionen ska minskas såväl inom som utanför landets gränser.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) tog på torsdagen emot Miljöberedningens förslag.

Samtliga riksdagspartier står bakom förslaget om att pressa ned konsumtionen till netto noll senast år 2045. Beredningen presenterade förslaget för regeringen under en pressträff på torsdagen.

Betänkandet innehåller flera delar. Det handlar om mål för att minska utsläpp från konsumtionen och för att öka klimatnyttan genom den svenska exporten, framhåller Annika Strandhäll.

Klimatet – Val 2022

– Beredning föreslår mål för att minska utsläpp från internationellt flyg och sjöfart. Och beredningen föreslår också att vår gemensamma och offentliga sektor ska gå före i klimatarbetet.

Negativt klimatavtryck 2045

Miljömålsberedningens ordförande Emma Nohrén beskriver det stora arbetet med att ta fram förslaget:

– Det har varit ett stort och gediget arbete och en pionjäranda. Det finns inget annat land i världen som har gjort det här. Det är mycket glädjande att ha en enig beredning bakom betänkandet, säger hon.

Vidare anför hon det bästa vore om alla länder ställde om sina territoriella utsläpp i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Tre delmål

– Men vi vet att så inte är fallet. Därför föreslår nu Miljömålsberedningen att Sverige som första land i världen ska ta ett samlat grepp om Sveriges globala klimatavtryck utöver de mål som antogs 2017. Det gör vi genom att föreslå en ny strecksats i generationsmålet om att Sverige senast 2045 ska ha ett negativt klimatavtryck.

För att nå målet krävs det att tre delmål nås, dessa rör Sveriges territoriella utsläpp, konsumtionens klimatpåverkan samt exportens klimatnytta.

– Exportens klimatnytta beror på hur svenska produkter kan tränga undan mindre klimatsmarta produkter utomlands och därmed minska de globala utsläppen, säger Nohrén.

Förslagen bör läggas fram som en helhet för att få stöd i riksdagen, säger Norén.

– Vi uppmanar också regeringen att involvera partierna i det fortsatta arbetet. Genom de här förslaget kan Sverige fortsätta att agera som en förebild så att fler länder följer efter och tar ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet