Platta skor är dåliga för ryggen Foto: Scanpix

Så skadliga är platta skor

Uppdaterad
Publicerad

Ska man välja ballerinaskor eller flip-flop? Dessvärre är inget av alternativen bra att ha på fötterna eftersom de är skadliga för ryggen.

Skor med låg klack är inte ergonomiska av flera skäl, dels sjunker hälen ned vilket gör att man belastar ryggen och ländryggen, dessutom kan insidan av hälen skadas av skokanten.

Även platta gymnastikskor som till exempel Converse är inte att rekommendera för långvarigt bruk, säger Paul Lemouré, ortopedtekniker på Sophiahemmet i Stockholm.

-Converse är lika dåliga som flip-flop, generellt ska man undvika att använda platta skor för länge.

Gymnastikskor är bäst

När man väljer skor måste man först veta vilket underlag man kommer vistas på och i vilket syfte de ska användas.

-Gymnastikskor och löparskor är absolut bäst för ryggen, menar Paul.

Knäproblem

Man kan inte bara få problem i ryggen utav fel skolval, även knäna kan ta skada.

-Converseskor kan ge knäproblem då det kan skapas en knärotation och får fötterna att falla in, säger Paul.

Optimalt val

Enligt Paul är skor med mellan en till två centimeters klack det mest optimala valet eftersom man dels kommer upp en bit och därmed förhindrar så kallad negativ häl, vilket uppstår då hälen sjunker ner och är lägre än främre delen av foten.

Lagom är bäst

-Alla får inte ryggskador av dåliga skor. Vill man vara fin kan man ta på sig ett par ballerinaskor, så länge man använder de platta skorna med måtta och inte hela dagen så fungerar det bra, säger Paul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.