Så skapar du säkrare lösenord

Uppdaterad
Publicerad

Är du orolig för att dina lösenord ska läcka ut? Här är tre enkla steg mot ett säkert internetliv.

1. Använd så ofta som möjligt unika lösenord, åtminstone på det du anser känsligt som till exempel din mejl, jobb, sociala medier. Lösenordshanterare är ett bra hjälpmedel för att ha starka unika lösenord överallt, så att du inte använder samma lösenord på två olika konton.

2. Använd starka lösenord som innehåller små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Använd minst 10 tecken och aldrig ord som finns i ordlistan. Det går att skapa starka lösenord som är lätta att komma ihåg med personliga historier.

SVT Dold – läckta lösenord

”Min katt Smulan har 3 matskålar för hon är ett matvrak på 10 kg”. Alltså: ”MkSh3mfhäemp10kg”

3. Använd tvåstegsautentisering om det erbjuds, till exempel banken har en bankdosa. Många sajter med känslig information erbjuder i dag att du, för att logga in, måste ange ditt lösenord tillsammans med ett engångslösenord som skickas via SMS eller en app i telefonen. På så sätt kan du inte bli hackad på nätet om inte hackaren även har tillgång till din telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet