Bibbi Stenman är utvecklings- och folkhälsosamordnare på Folktandvården och har järnkoll på allt som har med tänder att göra. Även om tandhälsan överlag blir bättre och bättre i Sverige, något vi kan tacka fluortandkrämen för, så finns det fortfarande en del problem med svenskarnas tänder.
– Erosionsskadorna har ökat. Det är inte hål, utan liksom frätskador som kommer av att vissa grupper dricker så vansinnigt mycket läsk. Det här är ett problem som tandläkarna lagt mer och mer fokus på de senaste åren, säger Bibbi Stenman.
Tre ord att leva efter
Vägen till friska tänder går via ett mantra på tre ord, som Bibbi Stenman ofta återkommer till: Flour vila och vatten.
Med det menar hon att man ska använd fluortandkräm, låt tänderna vila mellan måltiderna och dricka vatten när man är törstig.
Hon varnar också för att borsta tänderna tidigare än en halvtimme efter man ätit eller druckit sura produkter som grapefrukt och juice, vanliga på svenskarnas frukostbord. Bibbi Stenman föreslår till och med att den som tvunget måste dricka juice varje morgon, tvärt emot vad många fått lära sig, faktiskt kan borsta tänderna innan frukost och efteråt bara skölja munnen med vatten.
-Har man en sur miljö i munnen och sen borstar så ruggar man upp själva emaljen. Det blir till slut frätskador, som ilar och isar när man dricker varmt eller kallt, säger hon.
Skölj inte munnen
Brukar du skölja munnen efter du borstat klart? Isåfall är du fel ute. Sköljer du inte munnen så stannar fluoren från tandkrämen kvar i munnen och åker in i emaljen. Något Bibbi Stenman kallar för en liten extra fluorsköljning.
-Men om du verkligen vill skölja munnen så gör det ordentligt och borsta på en liten klick tandkräm i munnen efteråt, lägger hon till.
Tandkrämstyp spelar mindre roll
Enligt Bibbi Stenman är det absolut viktigaste att tandkrämen innehåller fluor. Visst finns det specialtandkrämer för dem som lätt får blåsor i munnen eller behöver en extra bakteriedödande tandkräm. Men när det kommer till normaltandkrämer så handlar det mer om smak och hur mycket man är villig att lägga ner på en tub. Likaså spelar det ingen större roll vilken tandborste man använder, så länge den är mjuk.
Bibbi Stenman ger inte heller mycket för alla munsköljsprodukter som i dag syns överallt.
– Först och främst gäller det att borsta tänderna ordentligt. Dessutom är det dyrt och hjälper bara rent kosmetisk. En del forskning pekar också på att de produkter som innehåller alkohol torkar ut munnen, vilket inte är bra.
Hur länge ska man borsta tänderna?
-Två minuter är bra. De flesta borstar ungefär 30 sekunder och det är alldeles för lite.
Dessutom är hon noga med att påpeka att det är viktigt att hålla tandborsten rätt.
-Håller man fel så får man inte rent. Vid tandköttskanten samlas mest bakterier och det är där man ska borsta. Små gnuggande tag i 45 graders vinkel, som när man suddar på ett papper. Man måste känna att borststråna är lite grann på tandköttet.
Räcker tandborsten?
-Nej. Man måste använda något annat också. Annars är det som att dammsuga mitt på golvet och inte i hörnen. Är det trångt i munnen så tar man tandtråd, annars kan tandstickor funka. Sånt kan din tandläkare eller tandhygienist hjälpa dig med.
Något mellan tänderna ska man alltså använda. Speciellt vuxna för att förebygga tandlossning.
-Annars kryper bakterier ner under tandköttet, längre och längre ner och förstör käkbenet. Det otäcka är att det går långsamt och att det inte gör ont.
Ett sista råd
Avslutningsvis tipsar Bibbi Stenman alla att byta ut jobbkaffet mot te ibland. Svart te innehåller nämligen mycket fluor och kan jämföras med en fluorsköljning.
Johan Wicklén