Så skrev Marie-Antoinette i sina kärleksbrev till Axel von Fersen

Uppdaterad
Publicerad

Vad skrev Marie-Antoinette egentligen till Axel von Fersen? 15 delvis överstrukna brev som har lästs med hjälp av ny teknik blottlägger mer av den omtalade kärlekshistorien från 1700-talet.

– Det här är en enastående teknisk bedrift, säger Mats Hayen, historiker på Stockholms Stadsarkiv i SVT:s Morgonstudion.

Hon var drottning i Frankrike. Han var en svensk adelsman och greve som kom från en av Sveriges allra finaste och rikaste familjer. Den förmodade kärlekshistorien mellan Marie-Antoinette och Axel von Fersen under franska revolutionen har varit omtalad och gett upphov till många rykten.

– Det finns vissa saker som tyder på att han skulle vara far till hennes yngste son. Det här har aldrig bevisats men det finns indikatorer som pekar åt det hållet, säger Mats Hayen, historiker på Stockholms Stadsarkiv.

Brevväxlingen mellan dem har varit tillgänglig för allmänheten sedan 2014. I breven som är skrivna av Marie-Antoinette har vissa ord dock varit överstrukna med bläck så att de inte gått att tyda.

”Har lyckats separera bläcket”

Nu, 230 år senare, går de att läsa i sin helhet med hjälp av modern skanningsteknik.

– Det här är en enastående teknisk bedrift. Det man gör är att man lyckas separera bläcket beroende på dess sammansättning, säger Mats Hayen.

Och det rör sig om romantiska ord och fraser som ”älskade”, ”inte utan dig” och ”dig som jag älskar”.

Studien visar även att det var Axel von Fersen som censurerade breven, vilket Mats Hayen menar är en viktig detalj.

– Han vill både skydda henne, för det här är otroligt känsligt, men man anar att han vill behålla breven för att det är en del av henne.

I klippet ovan berättar historikern mer om skanningstekniken och vad man fått fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.