Foto: TT

Så skyddar du dig på resan

Uppdaterad
Publicerad

Sommartider innebär ju också resetider där många passar på att spendera delar av semestern utanför Sveriges gränser. Men vad bör man tänka på för att vara säker om något händer?

När man ser en semesterresa framför sig är det lätt att bara tänka på nya och roliga upplevelser men olyckor och sjukdomar kan ju givetvis inträffa även på semestern och kostnaderna för sjukvård och transporter kan blir rejält höga. Så vad bör man tänkta på innan man åker?

– Det finns bra ersättning i hemförsäkringen om du råkar ut för en allvarlig skada eller blir akut sjuk på din resa. Då har du möjlighet att få sjukvårdskostnader ersatta och sjuktransport hem, säger Christina Meder,  jurist på konsumenternas försäkringsbyrå, i SVT:s Gomorron Sverige.

– Men det är viktigt att komma i håg att hemförsäkringen gäller om du har en restid på upp till 45 och i vissa fall 60 dagar. Är du borta längre så måste du se till att komplettera försäkringens reseskydd.

Olika resor – olika krav

Det är också viktigt att se till att alla resedeltagare faktiskt omfattas av försäkringen och att tänka på att se över skyddet så tidigt som möjligt menar Christina Meder, annars kan det bli problem.

– Det är svårt att förlänga sin reseförsäkring om man redan är oförsäkrad utomlands. Det gäller att se upp när de 45 dagarna har gått och försäkra sig innan de är slut. Annars kan det bli så att man inte får någon försäkring eller att det blir en karensperiod.

”Stäm av med försäkringsbolaget”

Hemförsäkringsskyddet är alltså bra säger Christina Meder, men det finns fallgropar. Bland annat handlar det om vilken typ av resa du ska ut på.

– Det finns också begränsningar i form av äventyrsresor. Om du ska hoppa fallskärm eller bungee-jump till exempel. Då bör du stämma av med ditt försäkringsbolag att din försäkring täcker den typen av aktiviteter.

Men man ska inte heller överförsäkra sig. En kostnad kan bara ersättas en gång så det viktiga är att se över vilket skydd man kan behöva och se till att man har precis det.

Råd inför utlandsresan

  • Genom försäkringskassan kan du kostnadsfritt beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort, EU-kortet. Det ger dig rätt till nödvändig vård i det allmänna sjukvårdssystemet – men inte privat vård – inom EU/EES och Schweiz.  
  • De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd för resor kortare än 45 dygn. Det täcker stora oförutsedda kostnader, till exempel sjukhusvård och ambulansflyg.  
  • Är du vuxen och har flyttat hemifrån behöver du en egen försäkring.  
  • Ta med ett försäkringsbevis på din resa. Det får du från ditt försäkringsbolag.  
  • Svenska UD bekostar inte ambulansflyg eller sjukhusvård utomlands. I nödfall, om du och din familj saknar tillgångar, kan ett lån utfärdas för att täcka kostnaderna. Men det ska återbetalas.  

Källa: Försäkringskassan/UD (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.