Så skyddar du din dator

Uppdaterad
Publicerad

Det enklaste och bästa sättet att skydda sig mot kidnappning av datorn är att regelbundet göra säkerhetskopior. Det rådet ger experter SVT Nyheter har talat med.

Det kan vara svårt att undvika de som är ute efter att kapa din dator. För även om du lärt dig att undvika de enklaste fällorna som till exempel att inte klicka på länkar som lockar med att du blivit miljonär finns det andra metoder som datorkaparna ägnar sig åt.

Ett sätt är att köpa en annons på några av de stora sajterna. Den som då klickar på annonsen kopplas vidare ner i internets undervegitation där en länk väntar som förmedlar det skadliga viruset.

Därför är det enklaste sättet att regelbundet ta en säkerhetskopia av allt som finns i datorn. Blir datorn smittad och kidnappad finns allt innehåll sparat. Det är dock viktigt att se till att kopiorna inte är kopplade till datorn för då är risken stor att även backupen blir infekterad.

Ett annat råd är att se till att datorn är ordentligt uppdaterad och har bra virusprogram.

Men även om det finns virusprogram pågår en katt och råtta-lek ute på nätet. För brottslingarna försöker hela tiden hitta nya koder för att överlista virusprogrammen. Och har du otur är det ett sådant virus som hittar in i din dator. För det tar alltid några dagar innan de som gör virusprogrammen hittar det skadliga viruset och lägger in det i sina program.

Därför gäller det alltid att vara försiktig och tänka efter innan man klickar på en länk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.