Foto: TT

Så skyddar du husdjuret från fästingar

Uppdaterad
Publicerad

Fästingsäsongen är här och då är det inte bara vi människor som kan smittas av den sjukdomsbärande parasiten. En veterinär svarar på hur du bäst skyddar ditt djur från fästingarna.

Om sommaren är katter och hundar inte de enda som trivs bra i högt gräs. Fästingen är en hemmastadd parasit i buskage och gräs – som lika gärna hakar sig fast på varmblodiga husdjur om på oss människor. Då finns det ett och annat att tänka på för dig som är djurägare.

– Gör en risknyttabedömning, fundera på om du ska använda ett fästingprofylax – någonting som kan skydda djuret från fästingar, säger veterinär Annika Elmén i SVT:s Gomorron Sverige.

Substans håller fästingen borta

Ska ditt husdjur vistas i utemiljöer med ängsmärk och högt gräs är veterinärens råd tydligt: använd fästingprofylax.

Preparatet fästingprofylax är en form av medicin som består av olika substanser. Substanserna har en avskräckande effekt hos fästingarna vilket håller fästingen borta. Skulle de ändå suga sig fast, dör de.

LÄS MER: Fästingarna har vaknat – redo att suga blod

Profylaxhalsband vanligt preparat

Ett typ av skydd är ett profylaxhalsband, och där finns flera olika att välja bland. Det finns även preparat i tablettform – men där är alternativen inte lika många.

– Det får inte sitta för hårt, utan man ska kunna få in två fingrar under halsbandet. Det finns två säkerhetsanordningar i halsbandet så att katten inte ska strypa sig när den är ute och springer runt, säger Annika Elmén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.