Det kan vara bra att fotografera resväskan så att man i efterhand kan visa att den inte var trasig eller i dåligt skick innan avfärd. Foto: TT

Så slipper du bagagestrul på semestern

En reseväska på villovägar kan ge sommarsemestern en riktig mardrömsstart. Så här går du tillväga för att skydda både väskan och dess innehåll.

Alla passagerare har fått sina väskor och rullbandet gapar tomt – men din egen väska verkar vara försvunnen. Den situationen vill ingen vara med om.

Nu finns det flera saker man kan göra för att trygga din väska och dess innehåll redan innan du checkar in på flygplatsen.

LÄS MER: EU varnar för slarvigt grillat kött

– För det första är det viktigt att kolla med flygbolaget vad man faktiskt får packa ner i bagaget som checkas in. Vi får många samtal från personer vars surfplatta eller kamera skadats, och sedan inte fått ersättning eftersom flygbolaget inte tillåter att man checkar in sådana föremål, säger Jolanda Girzl, enhetschef på Konsument Europa.

”Fotografera väskan”

Ett annat tips är att införskaffa en färgglad resväska, eftersom dessa sällan förväxlas med någon annans. Det kan även vara bra att fotografera resväskan så att man i efterhand kan visa att den inte var trasig eller i dåligt skick innan avfärd.

– Framför allt ska man ta bilder på innehållet. Det är vanligt att flygbolag begär in kvitton på det man haft i väskan, och har man inte sparat dessa så kan bilden komma till hjälp.

LÄS MER: Så tar du hand om maten under rötmånaden

Om ens bagage skadas eller försvinner ska man omgående göra en så kallad PIR-anmälan direkt vid bagageutlämningen på flygplatsen.

– Om bagaget blir försenat ska man sedan hålla nere kostnaderna och endast köpa de nödvändigaste sakerna, till exempel klädesplagg och hygienartiklar. Om man köper exklusiva varor och sedan kräver ersättning så kommer flygbolaget troligen att säga nej, säger Jolanda Girzl.

Så skyddar du din resväska på semestern

Visa

Innan du reser

1. Kolla med flygbolaget vad du får packa ner. Om du packar ner saker flygbolaget förbjudit kan du inte räkna med att få ersättning för dessa saker om de skadas eller försvinner.

2. Packa i en färgstark och hållbar väska. En färgglad väska känns lätt igen och förväxlas sällan med någon annans.

3. Fota innehållet och väskan. Då har du bevis på vad du packade ner och väskans skick innan du checkade in bagaget.

4. Märk väskan och ta bort gamla bagageetiketter. Då kan flygbolaget lättare spåra din destination eller kontakta dig om bagaget skulle hamna på villovägar.

5. Meddela flygbolaget om innehållet är värdefullt. Maxbeloppet för ersättningen vid borttappat och skadat bagage är ungefär 13 500 kronor*. Om ditt bagage är värt mer ska du meddela detta till flygbolaget innan du checkar in väskan.

6. Kolla upp om ditt bagage är incheckat till slutdestinationen.

Om bagaget är försenat, borta eller skadat

1. Gör en anmälan direkt vid bagageutlämningen på flygplatsen. Dokumentera skadat bagage genom att ta bilder.

2. Reklamera i tid. Försenat bagage ska reklameras inom 21 dagar från den dag du får tillbaka bagaget. Skadat bagage ska reklameras direkt du upptäcker skadan, och senast 7 dagar efter att du fått tillbaka bagaget.

3. Skicka reklamationen till flygbolaget. Förklara skriftligen via brev eller e-post att du vill ha ersättning och varför. Skicka med kopior på all din dokumentation (t.ex. biljett, bagagekvitto, PIR-rapport, kvitton och bilder). Spara en kopia av reklamationen som bevis på att du har reklamerat.

4. Kontrollera din försäkring. Kontrollera med ditt försäkringsbolag om din hemförsäkring täcker förlorat bagage. Om du har betalat resan med bank- eller kreditkort kan det eventuellt ingå en extra reseförsäkring där det kan finnas möjlighet till ersättning.

Källa: Konsument Europa

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer