Professorns 10 svar på era viktiga frågor om rökning och snusning

Uppdaterad
Publicerad

Ska man sluta omedelbart eller trappa ned? Vilka biverkningar har nikotintuggummi? Och hur farligt är det egentligen att snusa? Cecilia Magnusson, professor i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, ger sina bästa tips i klippet ovan. Dessutom har vi listat svar på tio av läsarnas frågor.

1. Jag kan inte sluta feströka, men måste jag verkligen det? Hur farligt är det att röka en cigarett då och då?

– Hälsoriskerna med rökning är starkt kopplade till hur mycket man röker. Därför är en cigarett då och då inte SÅ farligt. Frågan är bara hur ofta då och då är...

2. Vilken taktik funkar bäst de första veckorna för att minska de jobbigaste abstinensbesvären? Nedtrappning eller tvärt avslut? Övriga tips?

– Det är olika för olika människor. Tips är att hitta andra beteenden att ersätta de positiva effekterna av nikotin – kanske unna sig något extra kul? Umgås med kompisar som inte använder tobak? Och sänka kraven på sig själv, acceptera att man inte fungerar tipp topp den första tiden. Många upplever att träning eller att vara ute i naturen fungerar. Jag vill också tipsa om Sluta-Röka-Linjen. Där får man bra samtalsstöd och fler tips. Den är gratis. 

3. Vilka är hälsoriskerna med snus?

– Risken för typ 2 diabetes ökar om man snusar mycket. Och risken att dö, om man har drabbats av hjärtinfarkt eller stroke. Det finns också vissa belägg för att risken för cancer i ändtarmen och matstrupen ökar. Snusning under graviditet är också farligt för barnet, som bland annat riskerar att födas för tidigt.  

4. Hur skadligt är det att använda tuggtobak jämfört med snus och cigaretter och i sådana fall vad? Jag rökte i 39 år men bytte cigaretter till tuggtobak.

– Tuggtobak är sannolikt mer skadligt än snus – men mycket mindre skadligt jämfört med rökning. Tuggtobak har visat sig innebära en ökad risk för munhålecancer.

5. Jag röker cigarr varje dag. En per kväll. Inga halsbloss. Hur kan man jämföra det med snusning och cigaretter? Och vilka hälsorisker utsätter jag mig för?

– Det är ju toppen att du inte drar halsbloss! Då klarar du dig från en hel del hälsorisker. Munhålan tar dock lite stryk, och det finns sannolikt viss ökad cancerrisk där – men blygsam om du bara röker en gång om dagen.

6. Hur påverkas tandköttet vid snusning? Och finns det fakta kring snusning och stifttänder vid snusningsområdet?

– Tandköttet dras tillbaka och tandhalsarna blottläggs – så man kan få ilningar i tänderna. Däremot ökar inte risken för tandavlossning. Man får dock dålig andedräkt av snusning – sannolikt för att munslemhinnan får grova veck där bakterier kan ansamlas. Snusning verkar inte skydda mot karies. 

7. Vad är giftigast med rökning? Tobaksblandningen eller pappret/filtret? Spelar det roll hur mycket nikotin tobaken innehåller?

– Det giftigaste med rökningen är just... röken! Egentligen kanske det inte spelar så stor roll vilken rök man får i sig – om den kommer från pappret eller tobaken. Förbränning innebär att många cancerframkallande ämnen och ämnen som ökar inflammation bildas. Dessutom bildas kolmonoxid som är giftigt, och tränger bort syret från de röda blodkropparna. Dosen av nikotin är ju också viktig, eftersom det är nikotinet som gör att man blir beroende. 

8. En person i vår närhet har berättat om en sorts medicin som sägs blockera hjärnans belöningssignaler och gör det lättare att sluta snusa eller röka. Finns denna medicin på riktigt? Låter ju för bra för att vara sant..

– Jo, sådan medicin finns. Den kan vara ett bra komplement, och kan förskrivas av läkare på vårdcentralen. Man brukar rekommendera att man får samtalsstöd samtidigt som man tar medicinen för att den ska funka på bästa sätt.

9. Vad händer om man tuggar nikotintuggummi år efter år? Finns det några kända biverkningar/skador? Tips för att upphöra med detta?

– Hälsoeffekterna av nikotintuggummi är inte riktigt kända – nikotindosen är oftast lägre än med snus, men det kan inte uteslutas att även den lägre dosen kan öka risken för typ 2 diabetes. Tips för att sluta är att tänka igenom din motivation.

10. Har varit rökfri i 20 år, efter 15 års storrökande. Bästa beslutet någonsin, men försvinner risken för följdsjukdomar någonsin?

– Grattis till dig! Risken för följdsjukdomar försvinner! Har man lyckats sluta innan 30 års ålder har man faktiskt ingen ökad risk att dö i förtid...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.