Alexander Norén om varför du bör sätta på luftutblåset om du reser med flyg under coronapandemin. Foto: Markus Ljungholm/SVT/ Jeffrey Groeneweg

Så smittsäkert är det att flyga

Uppdaterad
Publicerad

Social distansering är i praktiken omöjligt på ett flygplan. Men flygbolagen själva pekar på flera saker som de hävdar ska minska risken att smittas ombord. Frågan är bara hur effektiva de är.

Skulle man för distanseringens skull låta mellansätet vara ledigt försvinner en tredjedel av de potentiella biljettintäkterna, och då hamnar man under den beläggningsgrad som för de flesta flygbolag krävs för att gå runt ekonomiskt. Och det skulle ändå inte räcka för att få tillräckligt avstånd. Bakom och framför dig sitter någon nästan lika nära.

Krav på ansiktsmasker

Ansiktsmaskerna, som blivit standard ombord, kan så klart göra viss skillnad om de används rätt. Och är på hela tiden, utom när du äter den inplastade maten. Om det ens serveras någon.

Och så ska du helst inte behöva gå på toa för att slippa onödig kontakt med andra, eller vidröra onödiga ytor. Glöm sen att stressa ut ur kabinen när ni landat, det får ju inte bli kö i mittgången. Är du inte först ut, så satsa på att bli sist!

Luftcirkulationen i kabinen

Flygbolagen själva lyfter fram kabinens luftreningssystem för att lugna oron. De påpekar att moderna filter tar bort nästan alla bakterier och virus som kan finnas i luften.

De borde också förklara för passagerare hur luften cirkuleras ombord: i begränsade sektioner, uppifrån och ned. Därför är det en fördel om man har på luftutblåset ovanför. Då trycks virusdroppar snabbare ned mot golvet i stället för att hinna ta sig någon sätesrad bort. ​

Extra rengöring

Extra rengöring av ytor ombord och på flygplatserna kan göra stor skillnad. Det som gjort flygplatser till riktiga pandemibovar är bristande hygien. Enligt tidigare mätningar hade bara var femte resenär rena händer, och på hälften av alla plastbackar vid security fanns det bakterier eller virus.

Säkerheten i luften börjar vid handfatet på toaletten nere på marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.