Så sparar du el i höst

Uppdaterad
Publicerad

Vi går mot kallare tider och elräkningen kommer snart att stiga för de flesta. Men det finns en rad knep för dig som vill spara energi och pengar.

Energimyndigheten tipsar om att gå igenom sitt hus eller lägenhet och kolla upp hur elförbrukningen faktiskt ser ut. Dessutom ska man se över sitt avtal, kanske är det dags att byta elleverantör.

Och bara för att det blir kallare ute så behöver man kanske inte höja värmen jättemycket inomhus. För varje grad man drar ner så minskar uppvärmningskostnaderna med fem procent.

-Fundera över hur varmt du vill ha. Varje sänkt grad är bra om du vill spara energi, säger Maria Malmkvist på Energimyndigheten.

För de som ska renovera sitt hus så är tilläggsisolering och byte av fönster effektiva sätt för att minska elförbrukningen under höst och vinter.

Mindre insatser

Men för de som kanske bor i lägenhet så finns det mindre insatser att göra när höstmörkret kommer. Till exempel kan man spara över 600 kronor per år på att byta tio av sina glödlampor mot lågenergilampor.

Och stäng av tv:n, datorn och andra apparater ordentligt, istället för att de står i standby-läge. Apparater i standby-läge kan stå för upp till tio procent av din elförbrukning, enligt Energimyndigheten.

Dusch istället för bad

Kanske är det också fler som vill ta varma bad när det blir kyligare ute. Men att ta en dusch blir betydligt billigare – särskilt om du har ett snålspolande duschmunstycke. Då kan du halvera kostnaden för duschen.

-Det viktiga är att veta att man faktiskt kan göra mycket själv, med enkla åtgärder i hemmet och genom förändring av ditt beteende, säger Maria Malmkvist.

Elpriset

Förra vintern såg vi rekordhöga elpriser, bland annat på grund av kylan och att flera kärnkraftreaktorer stod stilla. Hur priserna blir i höst och i vinter är fortfarande oklart. Flera driftstopp planeras på svenska kärnkraftverk och vattennivåerna i vattenkraftverkens dammar ligger just nu under normal nivå, på grund av en torr inledning på sommaren.

-Hur höga elpriserna blir beror på hur mycket el vi vill köpa. Blir det kallt köper vi mer, säger Elin Söderlund på Energimarknadsinspektionen.

Rådgivning

Men oavsett hur höga elpriserna blir så finns det alltså sätt att spara. Vill man ha fler råd om hur man kan minska sin elförbrukning kan man höra av sig till kommunens energi- och klimatrådgivare.

-Två återkommande frågor gäller uppvärmning och belysning. Många vill veta vilket uppvärmningssystem som är bäst och andra har frågor om utfasningen av glödlampor, säger Maria Malmkvist på Energimyndigheten.

Maria Brändström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.