”Jämför vi med Jan Björklund låg hans förtroende på 15 procent i den senaste mätningen”, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT. Foto: Naina Helén Jåma/TT

SVT/Novus: Var femte väljare har förtroende för Sabuni

Publicerad

Erik Ullenhag avbröt sin kampanj under tisdagen – Nyamko Sabuni är nu ensam kandidat till partiledarposten i Liberalerna. Samtidigt har en stor del av väljarna förtroende för henne.

På fredag väntas Nyamko Sabuni väljas till Liberalernas tolfte partiledare, den andra kvinnliga partiledaren efter Maria Leissner. Och bland väljarna har hon i nuläget relativt högt förtroende: 22 procent av väljarna uppger att de har ganska eller mycket högt förtroende för Sabuni.

Detta visar nya siffror i en mätning som Novus har tagit fram. Motsvarande siffra för hennes tidigare motkandidat Erik Ullenhag är tio procent.

– Det här är goda nyheter för henne. Hon har dubbelt så högt förtroende jämfört med Erik Ullenhag. Jämför vi med Jan Björklund låg hans förtroende på 15 procent i den senaste mätningen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

I en mätning från maj i år toppade Ebba Busch Thor listan med förtroende bland 36 procent av väljarkåren, och med 22 procent i förtroende landar så Nyamko Sabuni på en delad femteplats bland partiledarna för riksdagspartierna, tillsammans med Ulf Kristersson.

Tuff vår för Liberalerna

Liberalerna har under en längre tid haft låga opinionssiffror och i valet till Europaparlamentet fick partiet 4,1 procent.

– Förtroende för en partiledare är viktigt för att kunna växa i opinionen – på så sätt betyder det väldigt mycket för en blivande partiledare att få ett bra resultat i en mätning av detta slag.

Vad betyder dessa siffrorna för partiet?

– Det kan kan ingjuta hopp och ge Nyamko Sabuni arbetsro. Partiet kanske kan få till en bredare diskussion kring politiskt innehåll och inte behöva fokusera på opinionsmässigt jobbiga siffror. 

Så gick mätningen till

Visa

Andel i procent som hyser ganska eller mycket stort förtroende för Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag.

  • Nyamko Sabuni: 22 procent.
  • Erik Ullenhag: 10 procent.

Novus genomförde undersökningen med en slumpmässigt utvald webbpanel mellan den 20-25:e juni. Antalet intervjuade var 1023.

Mätningen från maj 2019 gav följande förtroendesiffror för partiledarna.

Så många anser att de har mycket eller ganska stort förtroende för partiledarna. Resultat gäller maj, siffrorna inom parentes gäller januarimätningen:

  Ebba Busch Thor (KD): 36 procent (31)

  Stefan Löfven (S): 30 procent (34)   

  Jonas Sjöstedt (V): 27 procent (26)  

  Jimmie Åkesson (SD): 26 procent (23) 

  Ulf Kristersson (M): 22 procent (26) 

  Annie Lööf (C): 21 procent (21)      

  Jan Björklund (L): 15 procent (15)   

  Isabella Lövin (MP): 10 procent (12) 

  Per Bolund (MP): 8 procent (-)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer