Foto: TT.

Så talar du med barn om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Barnpsykologen Martin Forster tipsar om hur man kan prata med sina barn om den pågående flyktingkrisen och andra obehagliga nyheter. – Var lyhörd och lyssna på barnet, säger han.

De senaste veckorna har medierna fyllts av bilder från den pågående flyktingkrisen. Det är bilder på krig – och framförallt bilderna på treårige Alan Kurdi, drunknad på en strand, har blivit en symbol för flyktingkrisen.

Det kan vara svårt nog att själv förstå dessa bilder men att som förälder förklara dem för sina barn kan kännas ännu svårare. Martin Forster är barn- och familjepsykolog och bland annat skrivit en bok om barns rädslor.

#flykt

– Det är viktigt att vara lyhörd. Om man märker att barnen påverkas eller ser oroliga ut när de tittar på nyheter så kan man ställa lite försiktiga och öppna frågor.

”Vi var flera i klassen som grät”

Lilla Aktuellt som riktar sig till barn i åldern 8-12 år har den senaste veckan rapporterat en hel del om flyktingkrisen och har märkt av reaktioner från tittare. Bland annat fick man ett sms från en tacksam lärare.

”Hej! Jag vill tacka för dagens avsnitt av Lilla Aktuellt. Vi var flera i klass 5a som grät tillsammans i dag. Jag som lärare grät också”.

– Det låter bra att man tar upp det här i skolan och att även läraren vågat visat hur den känner, säger Martin Forster.

Många undrar om det är okej att själv visa känslor inför sitt barn.

– Det är det, så länge man inte bryter ihop helt och tappar kontrollen så är det bra för barn att se att även deras föräldrar kan reagera med känslor inför sådana här nyheter, säger han.

Under artikeln finns sju tips om hur man kan prata med sitt barn om obehagliga nyheter.

7 tips: Så pratar du med barn om obehagliga nyheter

1. Var lyhörd och ställ lite försiktiga och öppna frågor om ditt barn verkar oroligt. Till exempel: ”Vad tänker du om det här”.

2. Var inte för påstridig och sätt inte ord i barnets mun. Låt barnet styra samtalet och om barnet inte verkar vilja prata, låt det vara.

3. Var inte för ivrig att komma med tips utan låt barnet berätta vad det känner och lyssna.

4. Om barnet fortfarande är väldigt oroligt kan man ta en paus.

5. Man kan också göra något konkret, som att hjälpa till, vilket kan kännas bra.

6. Det är okej att själv visa känslor. Så länge man inte bryter ihop helt och tappar kontrollen så är det bra för barn att se att deras föräldrar kan reagera inför sådana här nyheter.

7. Låt barnet känna att det är okej att vara ledsen när hemska saker händer. Det är bra att normalisera att man kan vara ledsen när man tar del hemska nyheter eller ser hemska bilder. Det är ett tecken på empati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet