”Det är viktigt att att få koppla av och skapa sommarminnen”, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på STF. Foto: SVT / Johan Nilsson / TT

Så tänker svenskarna semestra i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommarsemestern står för dörren, men reserekommendationerna gör att många tänker om. En undersökning av svenskarnas sommarplaner visar att de flesta – än så länge – tänker stanna hemma.

När Novus frågade drygt 1 000 svenskar om deras sommarplaner svarade nästan hälften att de tänker resa i Sverige eller hemregionen. Samtidigt säger 59 procent att de ska stanna hemma, eller avvakta nya riktlinjer.​​

– Det är intressant att så många avvaktar trots att semestern är nära. Hoppet har inte lämnat svenskarna än, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Coronapandemin

Smålänningar vill resa

Av de som planerar en resa inom landet är de flesta från Småland, Öland och Gotland: 38 procent. Men att lämna Sverige har de inga planer på – inte en enda av de svarande har bokat en utlandsresa. Av de svenskar som ska utomlands – bara tre procent – är majoriteten från Västsverige och över 50 år.

Torbjörn Sjöström tycker att siffrorna om utlandsresor är för små för att dra större slutsatser:

– Det kan vara så att man kanske inte fått sin resa avbokad än, men man ska heller inte underskatta gruppen med pensionärer som vill till sina utlandsboenden.

”Tar det på mindre allvar”

42 procent av smålänningarna och öborna uppger att de definitivt håller minst en meters avstånd, vilket är en lägre andel än i de andra regionerna.

– De kanske tar smittspridningen på mindre allvar – och sen ska de åka runt i landet, säger Torbjörn Sjöström.

Han menar också att det kan hänga ihop med en vanlig missuppfattning av coronaviruset, nämligen att det bara finns i Stockholm:

– När vi har frågat personer om de tror att de har haft corona har vi fått svar som ”ja, jag har ju besökt Stockholm”. Men faktum är att nästan 70 procent av stockholmarna håller avstånd. Det gör inte resten av landet i samma utsträckning.

Slutat skaka hand

Många svenskar har lagt om sina beteendemönster sen coronakrisens början. Över 80 procent har slutat skaka hand, och en fjärdedel har ändrat sina resvanor till jobbet. Var tredje tillfrågad har ställt in en resa.

– Vi har verkligen avsocialiserat oss – sju av tio svenskar har begränsat sina sociala kontakter. Det här ser vi i alla åldersgrupper, även om de äldre är bäst, säger Torbjörn Sjöström.

– Den internationella bilden av att vi lever som vanligt stämmer inte. Många tar ansvar för att inte sprida smittan vidare.

Om undersökningen

• Novus har frågat 1 037 slumpmässigt utvalda svenskar i Novus Sverigepanel.

• Personer i åldrarna 18-79 år har svarat på undersökningen under perioden 12-15 maj 2020.

• Resultatet är åsiktsmässigt representativt för hela Sveriges befolkning i den åldersgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet