Elisabeth Svantesson (M) och Jakob Forssmed (KD). Foto: TT

Så tycker partierna om nya vårändringsbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger under onsdagen fram det första resultatet av sitt budget- och regeringssamarbete med Centern och Liberalerna. Med anledning av detta höll höll Liberalerna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna pressträff under förmiddagen.

Moderaterna är kritiska till regeringens neddragningar.

– Det är obegripligt hur regeringen kan skära i både polisen, äldreomsorgen och psykiatrin, säger partiets talesperson Elisabeth Svantesson (M) under onsdagens pressträff.

Hon kritiserar regeringen för att inte göra de reformer som behövs för att möta den kommande lågkonjunkturen.

– Det är problem med långtidsarbetslöshet som ökar trots en fantastisk högkonjunktur. När det vänder kommer de personerna att få det allra svårast att ta sin in på arbetsmarknaden, säger Svantesson.

L: Skolsatsningen viktigast

Liberalernas partiledare Jan Björklund samt ekonomisk-politiske talesperson Johan Pehrson. Foto: TT

Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att skolsatsningen var viktigast i budgeten, att få in lärarassistenter i skolan. Han anser att det behövs annan personal som avlastar lärarna.

– Den här budgetsatsningen räcker till ungefär 3 000 lärarassistenter, säger Björklund.

Björklund menar att det är en bra utdelning för Liberalerna i budgeten.

– Januariavtalet var en mycket tuff förhandling. Det här var inte den tuffaste förhandlingen jag har varit med om, säger han.

C: Fått god utdelning

Emil Källström Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson. Foto: TT

Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson säger att det viktigaste partiet fått igenom är jobbskattesänkningar, satsningar på landsbygd och miljö.

– Vi tycker att vi har fått god utdelning. Vi gör ett antal satsningar på levande landsbygd, säger han och lyfter fram ersättning till följd av förra årets torka.

SD: Felprioriteringar

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: TT

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att han inte är imponerad av den nya budgeten. Han menar att det görs nedskärningar där det istället behövs resurser, som inom Polismyndigheten och äldreomsorgen.

– Man kan inte samtidigt säga att man behöver bli fler inom polisen och samtidigt göra nedskärningar, säger han.

KD: Saknas riktning

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed pekar på stora oklarheter när det gäller skattepolitiken och konstaterar att skatterna höjs netto med ungefär 600 miljoner kronor i vårbudgeten.

– Vi kan konstatera att den här politiken saknar en tydlig inriktning, säger han.

Han är särskilt kritisk mot att regeringen i vårbudgeten begränsar satsningar på äldreboenden för en halv miljard, som fanns med i M-KD-budgeten.

V: Ekonomisk ojämlikhet

Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson. Foto: TT

Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson är också mycket kritisk.

– När Vänsterpartiet inte är med ökar den ekonomiska ojämlikheten, det blir skattesänkningar för de rika, kryddade med avdrag för gåvor och så spar man på de äldre, säger hon.

Andersson anser att slopandet av värnskatten är det som är värst, som genomförs vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.