Högläsning redan när barnen är små är det bästa sättet att väcka deras läslust. Foto: TT arkiv

Så väcker du barns läslust – 7 tips för att få igång läsningen

Publicerad

Läs högt för barn redan från några månaders ålder och prata om innehållet i böckerna med dem. Det är några av de tips som läsexperten Maud Nilzén ger.

– Högläsning är fruktansvärt viktigt, konstaterar hon.

1. Högläsning

Att läsa högt för barn är A och O vad gäller läsning.

– Dels är det viktigt att vara förebild som vuxen och dels är det viktigt att man väcker intresse för text och innehåll, säger språk-, läs- och skrivutvecklaren Maud Nilzén, till SVT Nyheter.

2. Prata på rätt sätt om böckerna

Samtala med barn om böckerna som ni läser. Men det är viktigt att inte ”förhöra” barnen och ställa faktafrågor som ”vad heter han?” eller ”vart ska de åka?”. Istället gäller det att ställa öppna frågor som får igång fantasin.

– Om man väcker nya tankar så skapar det läsförståelse. Stanna gärna upp i texten och ställ öppna frågor som ”vad skulle du ha gjort?”. Eller koppla till något som ni varit med om själva, till exempel ”kommer du ihåg när vi var på semester?”.

3. Börja tidigt

Att läsa högt kan man börja med när barnen är väldigt små, redan när de är ett par månader gamla.

– Bläddra i böcker, titta på bilder och samtala om texten även i pekböcker. Till exempel ”Där sitter han i en randig pyjamas. Det har ju du också!”

4. Bestäm lagom mycket

Ska man låta barnet bestämma vad man ska läsa, eller ska man styra själv? Maud Nilzén tycker att en kombination är bäst.

– Absolut att man ska gå efter barnets intresse. Men om jag själv är engagerad i något så vidgar det barnets erfarenhetsvärld.

5. Gör det till en vana

För att bli en bra läsare behöver man läsa mycket. Hellre lite läsning varje dag än mycket en gång i veckan, menar Maud Nilzén.

Hur länge ska man då läsa varje kväll?

– En kvart om dagen är lite för lite om du ska dra igång ett engagemang och hinna prata om boken. Försök att avsätt 30 minuter. Men det får inte bli att man ställer en äggklocka. Det viktigaste är att det är kvalitetstid.

6. Fortsätt med högläsning även för de äldre

Att satsa rejält på läsning de första åren när barn börjar skolan är viktigt. Men fortsätt med högläsning även när barnen blir större.

– Så fort barnen kan läsa själva ska de göra det, men fortsätt även med högläsning. Man kan göra det spännande ända upp till omkring sjätte klass. Och i skolan tycker jag att lärare kan fortsätta läsa högt även för gymnasieungdomar.

7. Ta hjälp av bokexperterna

På barnavdelningen på biblioteket kan du få jättebra tips och ofta kan även lärare på skolan lämna bra boktips.

Till sist …

Hur ofta måste man som förälder läsa om barnens favoritböcker trots att man tröttnat för länge sedan?

– Jag tycker man ska fortsätta så länge barnen tycker att det är roligt. Men såklart kan man försöka hitta en övergång till andra liknande böcker, säger språk-, läs- och skrivutvecklaren Maud Nilzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.