Foto: SVT

Så valde Agenda statistik om andel skyddad skog

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndag 28 mars debatteras den biologiska mångfalden i de svenska skogarna och skogsägarnas rättigheter, av Lena Ek, styrelseordförande i Södra Skogsägarna och Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Enligt Naturvårdsverket uppfyller Sverige inte miljömålet om Levande skogar.  För att bevara den biologiska mångfalden behöver bland annat mer skog skyddas enligt verket.  Men att förbjuda avverkning av produktiv skogsmark är ett ingrepp i skogsägarnas äganderätt, som riskerar att orsaka dem stora ekonomiska förluster.

Miljörörelsen och skogsindustrin har ibland olika syn på hur mycket skog som redan är skyddad. I Agenda väljer vi att använda statistikmyndigheten SCB:s statistik, där 6 procent av den så kallade produktiva skogsmarken räknas som formellt skyddad, bland annat genom naturreservat eller så kallade biotopsskyddområden. Produktiv skogsmark kan leverera minst en kubikmeter trä per år och hektar. 

Nyhetsbloggen

Dessutom tar vi upp att ytterligare 5 procent av den produktiva skogen enligt SCB är skyddad genom att skogsägare frivilligt gjort avsättningar. Denna skog är inte formellt skyddad, och skogsägaren kan dra tillbaka skyddet. Siffran visar hur skogsägare tar ansvar för att skydda naturvärden, vilket är intressant eftersom Skogsutredningen vill att skyddet av skogen i högre grad ska bygga på frivillighet i framtiden. Utöver detta skyddas ytterligare 2 procent av den produktiva skogen genom avsättning av hänsynsytor, det vill säga mindre grupper av träd som lämnas kvar efter en avverkning. Den siffran redovisar vi inte i programmet.

Om man även räknar med improduktiv skogsmark, som myrar och berg, så ökar andelen formellt skyddad skog till 9 procent. Vi väljer att inte använda den siffran, eftersom improduktiv skogsmark har ett lågt kommersiellt värde och inte avverkas.  Skogsindustrin menar att det mest korrekta är att säga att ungefär 25 procent av all svensk skog skyddas. Den sammanställningen används inte av SCB, och bygger på att man räknar all improduktiv skogsmark som skyddad.

I miljörörelsen menar en del att siffran 6 procent formellt skyddad produktiv skog ger en felaktig bild av läget för skogen i allmänhet. Eftersom det i hög grad är fjällnära skog som är skyddad, är det 3,5 procent av de produktiva skogarna i resten av landet som är formellt skyddade. Den siffran tar vi inte heller upp i programmet.

Rättelse och förtydligande av texten: SBC anger även improduktiv skogsmark i sin statistik över skogstyper som är skyddade. Improduktiv skogsmark på till exempel myrar och bergiga områden får inte avverkas i sin helhet enligt skogslagen, även om enskilda träd får fällas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet