Foto: Hanna Franzén/TT, Henrik Montgomery/TT, Anders Wiklund/TT

Så valde Agenda ut ämnena för årets partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Agenda partiledardebatt är två timmar lång och för att alla åtta partiledare ska hinna ge sina bästa argument har vi valt att inte ha mer än fyra ämnen. Det betyder att flera viktiga ämnen varje gång väljs bort.

I höst debatterar partiledarna Klimatet, Migrationen, Delat land och Kriminaliteten. De ämnen har vi valt eftersom svenskarna tycker att de är viktiga, de tar stor plats i den politiska debatten och partierna har vitt skilda förslag som de kan debattera.

Klimatfrågorna har blivit hetare under året, efter att FN:s klimatpanel varnat för att utsläppen snabbt måste minska om jordens länder ska nå Parisavtalets mål på max en och halv grads temperaturhöjning. Runt om i världen har hundratusentals unga människor i Greta Thunbergs spår demonstrerat för klimatet.

Nyhetsbloggen

I Sverige är alla partier utom Sverigedemokraterna överens om målet om netto nollutsläpp av växthusgaser till 2045, men de är oeniga om vägen dit. Ska bensinskatten höjas eller sänkas, är bistånd till andra länder ett mer effektivt sätt att få ned utsläppen och behövs ny kärnkraft för att klara behovet av el när transporter och industrin elektrifieras?

Migrationskrisen

Efter migrationskrisen 2015 fick Sverige en tillfällig, stramare utlänningslag. I en utredning som startade i höst ska alla partier försöka komma överens om en ny, permanent utlänningslag som ska vara långsiktigt hållbar, human och rättssäker.

Nu måste partierna ta definitiv ställning till om flyktingar ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd, om de ska ha rätt att ta hit sina barn och sin make/maka och om det behövs en möjlighet att låta asylsökande stanna av särskilt ömmande skäl.

Förutsättningarna för välfärden

Ämnet Delat land har som utgångspunkt de skilda förutsättningarna för välfärden runt om i landet. En åldrande befolkning sätter kommunernas ekonomi under press. Många landsbygdskommuner, liksom Malmö stad, går med underskott och en del har stora kostnader för nyanlända.

Kommuner skär ner på skolornas resurser och på ett äldreboende planerade man att sänka värmen för de gamla. Det är stora skillnader på hur snabbt man får träffa en läkare runt om i landet. Hur ska staten kunna garantera tillräckliga resurser till välfärden för alla landets kommuner?

Kriminalitet i fokus

Kriminaliteten kom i fokus under hösten efter att två kvinnor i Malmö och Stockholm skjutits ihjäl, en av dem med sitt spädbarn i famnen. Antalet ihjälskjutna är fortsatt mycket högt, efter rekordåren 2017 och 2018.

De samtal om en ny kriminalpolitik, som regeringen bjöd in alla partier till utom Sverigedemokraterna, bröt samman efter några veckor. Regeringen kommer ändå troligen få igenom lagändringar som obligatorisk häktning för flera grova brott och ökade rättigheter att avlyssna krypterad datatrafik.

Oppositionspartier försöker få en majoritet för alltifrån borttagen straffrabatt för unga, ökad rätt för polisen att visitera misstänkta i utsatta områden och mer pengar till förebyggande verksamhet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet