Fotbollsbarn berättar hur föräldrar bör bete sig vid spelplanen. Tips: se det söta och artiga slutet på klippet. Foto: SVT

Så vill barnen att idrottsföräldrar ska bete sig

Uppdaterad
Publicerad

Press på att göra mål och skrik och rop under matcherna – vad tycker barnen om det egentligen? SVT har pratat med några unga fotbollsspelare som ger sin bild av vad en bra idrottsförälder är. I klippet berättar barnen själva hur du blir en uppskattad idrottsförälder.

Föräldrar som hetsar sina idrottande barn är ett stort problem, visar SVT:s enkät som besvarats av ungdomstränare och sportande barn. Nästan hälften av landets tränare upplever att föräldrars press på barnen är för hård.

SVT har träffat fotbollspelande barn i Stockholm som menar att föräldrar inte ska skrika och stressa barnen. Dessutom tycker de inte att föräldrar ska lägga sig i hur matchen spelas, utan att det är tränarens jobb att instruera dem. Uppmuntrande ord och pepp är däremot varmt välkommet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.