Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Angela Stephenson försöker hitta sätt att göra sjögräs mer tåligt för högre temperaturer. Foto: Reuters

Så vill de rädda Östersjöns sjögräs

Uppdaterad
Publicerad

Världens sjögräsbestånd är hotat. Undervattensväxterna fyller en viktig funktion i att långsiktigt binda koldioxid. Nu försökar forskare i Tyskland att hitta sätt att bevara Östersjöns sjögräs.

På anläggningen i Kiel-fjorden värmer forskarna upp växterna till olika temperaturer för att se hur hur väl anpassade de är för framtidens klimat.

– Om temperaturerna stiger till 26 grader eller högre i flera månader i sträck, som vi kan kan komma att se i framtiden med klimatförändringar, så kan det orsaka problem för hela systemet. Det kan dö helt och hållet, säger marinbiologen Angela Stephenson.

Östersjöns botten är i dag täkt av nästan 300 kvadratkilometer sjögräs som beräknas lagra mellan 3 och 12 megaton koldioxid, enligt Geomar Helmholz Centre for Ocean Research i Kiel.

Dessa undervattensfält är hotade globalt. Bara Europa har förlorat en tredjedel av sitt sjögräsbestånd mellan 1860 och 2016, enligt en studie publicerad 2019. Bland annat på grund av dålig vattenkvalitet och överanvändning av gödningsmedel, men en viktig orsak är också den globala uppvärmningen.

Hör forskarna berätta om sitt arbete i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.