En rad åtgärder har införts för att förhindra en liknande attack. Bland annat har Stockholm stad placerat ut fler betonglejon, men också andra hinder i form av betongblock. Foto: TT

Så vill kommunerna skydda sig mot fordonsattacker

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner har vidtagit åtgärder efter terrorattacken på Drottninggatan förra året, det visar en enkät som SVT gjort. Men sätten att motverka nya attacker skiljer sig stort.

Det har gått åtta månader sedan terrordådet på Drottninggatan och en rad åtgärder har införts för att förhindra liknande attacker.

Bland annat har Stockholms stad placerat ut fler betonglejon, men också andra hinder i form av betongblock.

– Vi har också beställt fler betonglejon som kommer att placeras ut inom de närmsta veckorna, säger Erik Söderberg, pressansvarig på Stockholm stad.

Det finns också planer på att ställa upp än större betonglejon på tre ton, som ska kunna stoppa även stora lastbilar.

Fysiska hinder

Även i andra kommuner har man vidtagit åtgärder efter terrordådet på Drottninggatan.  

SVT Nyheter har frågat landets 20 största kommuner vad de gjort för att förhindra nya terrordåd.

I fyra av kommunerna; Umeå, Stockholm, Borås och Malmö, har man installerat fysiska hinder. I tretton av kommunerna har man satsat på andra åtgärder.

”Ingen lösning att barrikadera sig”

Linköping svarar exempelvis att man jobbar med att söka upp extremister, och i Södertälje satsar man på nya övervakningskameror.

Per Tegel är säkerhetschef i Södertälje och är skeptisk till att det går att förhindra liknande attacker i framtiden.

– Egentligen är det nog inte ens möjligt att förebygga detta. Motiverade personer kan alltid ställa till stor skada om de så önskar. Jag tror inte att lösningen är att barrikadera sig och bygga in sig i olika skalskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.