Så ska Miljöpartiets nya partisekreterare locka väljare på landsbygden: ”Är inte moraliserande”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet, som får 3,8 procent i onsdagens mätning från SCB, balanserar på en knivsegg och riskerar att åka ur riksdagen för andra gången – trots att klimatet är en av väljarnas viktigaste frågor.

Nu hoppas den nya partisekreteraren Katrin Wissing på att partiets framgångar i Åre ska bli en modell för hur partiet kan locka nya väljare på landsbygden.

– Jag tror att vi måste bli bättre på att prata med människor, säger hon i en intervju med SVT:s Politikbyrån.

Det gick nästan dubbelt så bra för Miljöpartiet i Åres kommunfullmäktige som i riksdagsvalet 2018. Enligt Katrin Wissing, som för bara några dagar sedan valdes till ny partisekreterare för Miljöpartiet, är förklaringen bättre kommunikation.

– Vi har varit väldigt duktiga på att bryta ner de här stora ideologiska frågorna som till exempel klimatfrågan till att bli en lokal och vardagsnära fråga där vi dessutom har involverat medborgarna, säger hon.

Politikbyrån

Är det ett problem att ni främst lockar kvinnliga väljare i storstäderna?

– Våra starkaste fästen är ju faktiskt Jokkmokk, Gällivare och Åre så vi ser ju att det finns potential i hela Sverige.

”Vi ska inte ligga så här lågt”

Ni får 3,8 procent i dagens partisympatiundersökning från SCB, vad säger du om det?

– Vi ska inte ligga så här lågt, men som ny partisekreterare känner jag att det finns ett stort engagemang och en framåtrörelse i partiet som jag blir stärkt av.

Är du orolig?

– Nej, inte särskilt. Jag har tilltro till att vi kommer öka framöver.

”Måste vara mer inkluderande”

Enligt Katrin Wissing ska MP satsa på att locka fler väljare på landsbygden. Så hur ska partiet göra sig relevant för landsbygdsväljarna?

– Genom att visa att när du röstar på Miljöpartiet får du inte bara den bästa klimatpolitiken utan även en mer jämlik skola och bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen och så vidare. Att vi visar att vi faktiskt har svar på alla de här frågorna.

Klimatfrågan är en av väljarnas viktigaste politiska frågor, men trots det ligger Miljöpartiet nära riksdagsspärren. Det senaste avsnittet av Politikbyrån handlar om varför det går åt skogen för Miljöpartiet. Foto: SVT/TT

Vilka misstag har ni gjort?

– Jag tror att vi måste vara mer inkluderande som parti och prata mer med människor. Då tror jag att människor får förtroende för vår politik och då kommer vi också öka i opinionen.

Har ni fokuserat för mycket på flyktingfrågan?

– Nej, solidaritet med andra människor är en central del i den gröna ideologin.

”Känner mig inte träffad”

Det finns en bild av MP som ett moraliserande Södermalmsparti som ägnar sig åt symbolfrågor, vad säger du om det?

– Jag är ju själv från landsbygden och jag känner mig inte särskilt träffad. Däremot tror jag att vi måste bli enklare i vår kommunikation och förklara att en grön omställning faktiskt går att göra utan att det påverkar vårt vardagsliv särskilt mycket.

Och du känner dig inte ens träffad när det är ett tidigare språkrör, Peter Eriksson, som säger att ni moraliserar över folks kost?

– Gud vad ska jag svara på den frågan? Nej, jag känner ju mig själv.

Men om folk upplever att ni moraliserar handlar väl inte det egentligen om tydlighet i kommunikationen utan om något annat?

– Vi pratar mycket om stora förändringar, och förändring känns ofta läskigt.

Politikbyråns senaste avsnitt “Det går åt skogen” handlar om varför det går så dåligt för Miljöpartiet, trots att klimatfrågan står högt i kurs hos svenska väljare. Se hela avsnittet här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet