Foto: SVT

Så vill partierna i Blekinge minska arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge har landets näst högsta arbetslöshet. 9,7 procent av länets arbetsföra befolkning saknar ett arbete att gå till.

Enligt den senaste statistiken för mars månad ligger arbetslösheten i Sverige på 7,2 procent. Det innebär att 359 281 personer mellan 16 och 64 år står utanför arbetsmarknaden. I Blekinge är det 7 743 personer som inte har ett jobb att gå till.

– Det finns flera orsaker till att det ser ut som det gör. Vi arbetar hårt för att hitta jobb till den stora mängd personer som kom hit under flyktingströmmen 2015 och 2016 men det finns också strukturella skillnader. Exempelvis finns det en stor tung industri i Blekinge och stora offentliga arbetsgivare samtidigt som den privata tjänstesektorn är mindre än på andra håll, säger Nicklas Leviné, chef för Arbetsfömedlingen i Blekinge.

Val 2018 – #dinröst

Hög arbetslöshet bland utrikesfödda

Värst utsatt i landet är Gävleborg med 10,1 procents arbetslöshet, Södermanlad skuggar med 9,8 procent, följt av Blekinge (9,7%)och Skåne (9,6%).

Uppsala län klarar sig bäst i landet med 5,7 procents arbetslöshet, tätt följt av Stockholms län med 5,9 procent.

Blekinge tillhör även de sämsta länen i Sverige på att få ut utrikesfödda i arbete.

I Blekinge sticker Ronneby ut och i mars saknade 46,5 procent av de utrikesfödda i kommunen arbete eller befann sig i program via Arbetsförmedlingen.

Så här vill ditt parti göra efter valet:

Hur vill ni minska arbetslösheten i länet i stort?

Hur vill ni få fler utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden i Blekinge?

Vilken är den största utmaningen när det gäller jobben i framtiden?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet