Gunnar Appelgren, poliskommissarie och expert på gängkriminalitet vill ha med fler myndigheter i kampen mot att stoppa dödsskjutningar. Foto: Per Leander/SVT

Så vill polisen stoppa vapensmugglingen

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare press från polisen, bättre samarbete med länderna på Balkan och spårning av alla vapen och granater.

Det kan stoppa vapensmugglingen, enligt gängexperten.

– Vi har haft en exceptionell utveckling av det grova våldet och det har kommit in nya verktyg i våra kriminella konflikter. Det vill säga handgranater som man väljer att använda, säger Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet.

Ett sätt att minska tillgången på granater och vapen är att spåra alla vapenbeslag som görs, på samma sätt som polisen gör med narkotika i dag. För då kommer man åt de som står för vapenhandeln, menar Appelgren som även jobbar operativt med att minska vapensmugglingen.

– Vi måste öka närvaron på de öppna drogscenerna, säger Appelgren och syftar på de kända platser i utsatta områden där narkotikahandel sker öppet – och bringar in inkomster till den kriminella miljön som i sin tur också står för skjutningar och granatattacker.

Granater följer med på köpet

Han vill även se ett bättre samarbete med myndigheter på Balkan, där en stor del av de illegala vapnen smugglas från i dag. En handgranat kan exempelvis köpas för några hundralappar eller följa med gratis i samband med vapenköp.

Och här hemma anser Appelgren att Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kan arbeta mer effektivt för att ”neutralisera” ekonomin för de som profiterar på droger och vapen.

Öka närvaron

Polisen bör i stället fokusera sina begränsade resurser på brottsbekämpningen och att öka närvaron i problemområden, menar Appelgren.

Annars befarar han en förvärrad situation.

– Då får vi en utveckling med drive by-skjutningar mot områden, vi får mycket hårdare konflikter om territorium och en ökad rädsla, säger Gunnar Appelgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.