I Sverige är antal sprängningar med handgranater i våldsbrott bland de högsta i Europa. Foto: Polisen/Johan Nilsson/TT

116 granatattacker på åtta år – Sverige sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åtta åren har våldsdåd med handgranater ökat kraftigt i Sverige. Över hundra incidenter har bidragit till två döda och nio skadade vilket är högt jämfört med andra länder i Europa, visar en ny studie som SVT Nyheter tagit del av.

– Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren som är expert på gängkriminalitet.

Dödsskjutningarna har flerdubblats de senaste tio åren – de flesta sker i kriminella uppgörelser. Samtidigt har även antalet granatexplosioner ökat kraftigt, visar studien ”Explosive violence: A near-repeat study of hand grenade detonations and shootings in urban Sweden”, som gjorts av forskare på Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet.

Samma tendenser som vid skjutningar

Antalet detonerade handgranater ökade från två år 2011 till 39 stycken, år 2016. Ett rekordår i den bemärkelsen. Det är också den perioden studien undersökt.

En majoritet skedde i storstadsregionerna Malmö, Stockholm och Göteborg. Under samma period inträffade 1 048 skjutningar i storstäderna, framför allt i de utsatta områdena.

Inom två veckor efter en skjutning är risken fem gånger högre för att en ny skjutning sker inom 100 meter från den första skottlossningen.

Den gula stapeln visar det totala antalet detonerade granater år för år. 2018 års siffror sträcker sig fram till den 5 december. Foto: SVT

Handgranaterna följer samma mönster med ökad risk för en ny incident inom två veckor. 28 procent av attentaten riktas mot människor – övriga mot objekt som polishus och fastigheter.

Misstog granaten för leksak – och dog

Två personer har dödats på grund av exploderande handgranater och ett tiotal har skadats.

Senaste offret var i januari i år då 63-årige Daniel Cuevas Zuniga dödades i Vårby gård i sydvästra Stockholm. Han hade precis jobbat färdigt på ett äldreboende och var på väg på cykel med sin hustru för att handla när han hittade en handgranat. Han trodde att det var en leksak och plockade upp den.

Daniel Cuevas Zuniga, 63 år, omkom när en handgranat exploderade vid Vårby gård utanför Stockholm. Foto: Privat

Granaten detonerade och dödade honom och skadade hans hustru. Två år tidigare dödades en åttaårig pojke när en granat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg – som hämnd i en gängkonflikt.

Sammanställt 116 explosioner

Totalt, från 2011 och fram till början av december i år, har forskaren Amir Rostami och hans kolleger sammanställt totalt 116 granatexplosioner.

Så sent som i fredags utsattes en restaurang nära Avenyn i Göteborg för vad polisen misstänker är en granatattack.

Och i söndags morse inträffade två explosioner i Malmö. En av dessa vid ett flerfamiljshus där en 18-årig man fördes till sjukhus med livshotande skador. Det är ännu inte fastställt vad som detonerade i Malmö.

Oroväckande högt

De senaste två åren har antalet sprängningar av specifikt handgranater minskat jämfört med rekordåret 2016, men antalet är fortfarande oroväckande högt. Det menar kriminologen Amir Rostami från Institutet för framtidsstudier som tillsammans forskarna Joakim Sturup och Manne Gerell på Malmö universitet står bakom rapporten.

– Användningen av handgranater har gått ner under 2017 och 2018, men fortfarande har vi ganska hög grad av handgranatsattacker jämfört med andra länder som Danmark, Norge och Tyskland, säger Amir Rostami.

Amir Rostami är kriminolog och arbetar på Institutet för framtidsstudier. Foto: SVT

Han berättar att forskare och poliser från europeiska länder blir förvånade över granatanvändningen i Sverige, eftersom andra länder har ett fåtal detonerade granater årligen.

– Varför det ökar så pass kraftigt och varför Sverige sticker ut är frågor som vi inte kan svara på, säger Amir Rostami.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att en tredjedel av attentaten riktas mot människor. Rätt andel är 28 procent.

Studie: Vanligt med skjutningar i Sverige

  • I en tidigare studie där Amir Rostami var medförfattare jämfördes dödsskjutningarna i Sverige med tolv andra europeiska länder.
  • Slutsatsen blev att nivån för dödligt våld med skjutvapen är mer än dubbelt så hög i Sverige bland män mellan 15 och 29 år, jämfört med genomsnittet i andra länder som Irland, Italien, Frankrike, Danmark, Portugal, Norge, Tyskland och Storbritannien. Just i jämförelse med Tyskland var skillnaden som störst.
  • I Sverige är det tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män jämfört med Tyskland.
  • När det gäller män över 30 år, låg Sverige på det europeiska genomsnittet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.