Jämställdhetsminister Märta Stenevi, (MP) justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en tidigare pressträff om mäns våld mot kvinnor. Foto: Henrik Montgomery /TT

Så vill regeringen bekämpa mäns våld mot kvinnor – presenterar åtgärdspaket i dag

Uppdaterad
Publicerad

Under våren mördades fem kvinnor på kort tid – och flera partier krävde lagskärpningar. Nu presenterar regeringen sitt åtgärdspaket på 40 punkter som ska motverka mäns våld mot kvinnor.

– Varje kvinna som mördas, misshandlas eller utsätts för sexuellt våld är ett misslyckande för samhället, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) på pressträffen.

Regeringen kallar det för det mest omfattande paketet på över 20 år.

– Några åtgärder kommer att handla om att tydligare säkra bevisning för att fler fall ska leda till åtal. Fler män ska lagföras och dömas för sina handlingar, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Åtgärdspaketet är uppdelat på fyra områden. Det första handlar om det förebyggande arbetet mot våld, det andra om hur våldsutsatta kvinnor och barn ska få bättre skydd och stöd.

Kvinno- och tjejjourer har ofta en osäker ekonomisk verklighet. Regeringen aviserar att deras finansiering ska ses över för att säkra en mer långsiktig finansiering.

– Stödet för våldsutsatta måste förbättras. Kvinnofridslinjen har signalerat ett ytterligare behov av resurser, vilket vi ska se över, säger Mikael Damberg.

Skärpta straff

Det tredje området handlar om en effektivare kamp mot brott – med en rad förslag om skärpta straff. Flera av dem är redan framlagda i lagrådsremisser eller i färska utredningar.

– Inte ens hundra grova våldtäkter mot barn skulle leda till maxstraff. Vi måste se över regelverket för att flera brott ska kunna få högre straff, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Regeringen vill även skärpa straffen för sexköp.

– Böter ska tas bort, i stället ska det kunna gå till rättegång, säger Märta Stenevi.

Det fjärde området rör åtgärder som behövs för att stärka kunskapen om våld mot kvinnor och metoder för att utveckla arbetet.

– Det finns ett behov av att förbättra statistiken på området som berör mäns våld mot kvinnor. Brottsförebyggande rådet ska få ett uppdrag för att kunna kartlägga brotten bättre, säger Morgan Johansson.

Kritisk till regeringens agerande

Jämställdhetsminister Märta Stenevi har tidigare sagt att hon är kritisk till sin egen regerings agerande i frågan – och menade att de inte gjort tillräckligt för att bekämpa våldet mot kvinnor.

– Jag tror att man kan fundera över om vi borde ha gjort mer. Så länge vi har mellan 15 och 25 kvinnor per år som dödas av sina män så är det bara att konstatera att vi inte gjort tillräckligt, sa Märta Stenevi till SVT:s 30 minuter i april.

Här är hela listan med regeringens åtgärdspaket – uppdelat i 40 punkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.