Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson bemöta Socialdemokraternas kritik om förslaget. Foto: Marco Nilsson/SVT

Så vill SD kunna dra tillbaka medborgarskap

Publicerad

Personer som invandrat till Sverige ska – till skillnad från de som fötts här – kunna bli av med sitt medborgarskap om de ”sviker sina medborgerliga plikter”.

Det planerar Sverigedemokraterna att skriva in i sitt så kallade principprogram i samband med att de nu möts och beslutar om ny politik.

– Det här är något som kan bli en valfråga för oss i valet 2026, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

Som det står formulerat nu skiljer partiet på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen, men att alla ska vara lika inför lagen. Det som nu föreslås att läggas till är meningen:

Naturaliserade medborgare som sviker sina medborgerliga plikter och allvarligt skadar samhället bör dock kunna få sitt medborgarskap omprövat”.

– Det kan handla om att man begår kriminella handlingar, inte vill vara en del av det svenska samhället och samtidigt kanske utgör en fara för samhället, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson och tar upp gängkriminella som ett exempel.

Med naturaliserade medborgare menas personer som sökt och beviljats medborgarskap i Sverige, alltså personer som invandrat hit.

Tänker ni att det bara skulle gälla nya medborgare eller skulle det här kunna ske även retroaktivt?  

– Det är något man får utreda. Men givetvis är det rimligt att det gäller även retroaktivt för de som har fått ett medborgarskap. Att det finns en skyldighet att sköta sig och inte begår kriminella handlingar. Det är skäligt.

Enligt Mattias Bäckström Johansson är tanken att detta främst ska gälla personer med dubbelt medborgarskap, men han utesluter inte att människor skulle kunna bli statslösa vid väldigt grova brott.

Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson Anders Ygeman säger att detta både skulle strida mot både internationella konventioner och den svenska grundlagen.

Men om de ändrar i grundlagen då?

– Då pratar vi om sex år. Och även då rör det sig om väldigt, väldigt få personer. Det rör sig då om kraftigt kriminella som kanske sitter på anstalt och som när de kommer ut inte kommer att kunna utvisas till något annat land.

SD:s Landsdagar, där framtida politik beslutas, hålls den 23-26 november i Västerås.

SVERIGEDEMOKRATERNAS PRINCIPPROGRAM

Principprogrammet revideras relativt sällan och handlar framförallt om vad partiet vill göra på lång sikt och med tyngdpunkt på det ideologiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.