Jimmie Åkesson inleder valrörelsen, tillsammans med riksdagskandidaten Jessica Stegrud, i Söderköping med en turné på Göta kanal Foto: Magnus Andersson/TT

Så vill SD locka väljare på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill att det ska löna sig mer att leva, bo och arbeta på landsbygden. Partiet presenterar i dag ett landsbygdspolitiskt program med över 30 förslag för ett ”sammanhållet Sverige”.

Partiledaren Jimmie Åkesson, som befinner sig på en båtturné längs Göta kanal, gör i dag ett stopp i Karlsborg där han presenterar ett politiskt program med delvis gamla och nya förslag.

Programmet, som tagits fram av SD-ideologen och riksdagsledamoten Mattias Karlsson, innefattar alltifrån sjukvård, polistäthet, vägunderhåll, vindkraft, djurskydd, jakt och fiske till gruvnäring.

Flyktingveto

En del i programmet ägnas åt att beskriva hur Sverige ska ”återta självbestämmandet från EU”, och föra beslut närmare medborgarna. Bland annat inom skogspolitiken.

Byskolor ska räddas med ett statligt ”bryggstöd”, och kommuner ska kunna säga nej till att ta emot flyktingar till dess att ett asylstopp införts på riksnivå.

Det kommunala vetot mot nya vindkraftverk, eller ”vind-industrianläggningar”, ska bevaras, enligt partiet.

I programmet framhålls att ett mål behövs för ambulanssjukvården om att kunna nå en patient inom en viss tid, oavsett var i landet personen befinner sig.

De regionala flygplatserna måste bevaras och hastighetsgränsen höjas på landsbygdens vägar. Hastighetsgränsen bör också höjas för epa-traktorer från 30 till 45 kilometer i timmen, skriver SD.

Trygghet och straff

SD framhåller också tryggheten på landsbygden som en profilfråga och vill se skärpta straff för tillgreppsbrott och kriminalisera utförsel av stöldgods. Tullen ska få ökade befogenheter och beväpning.

En specifik brottsrubricering för jaktsabotage bör införas och vandalisering och våld mot bönder, jägare och djuruppfödare bör bestraffas hårdare än i dag.

Sverigedemokraterna anser att tillståndsprocessen kring att starta gruvor är för krånglig. Företag som sökt tillstånd för en gruva ska inte behöva göra om hela processen för att en enskild del förändras och därför bör så kallade ändringstillstånd göras till huvudregel.

Rennäring

Samtidigt kommenterar partiet rennäringen i sitt program och skriver: ”Rennäringslagen och rennäringsindustrins särställning och maktposition innebär i dag en hämsko för företags- och landsbygdsutvecklingen i stora delar av Norrland och bör ses över i grunden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.