Så vill SD samverka med M

Uppdaterad
Publicerad

Efter de inledande mötena mellan moderater och sverigedemokrater tidigare i veckan klarnar nu bilden kring vilka politiska frågor de två partierna är överens om. Enligt SD handlar det om utbildnings-, kriminal- och migrationspolitiken.

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, så har det förekommit dialog mellan sverigedemokratiska och moderata riksdagsledamöter under en tid.

– Det har fått ske lite i hemlighet och har inte varit godkänt av partiledningen. Jag är glad att det inte är så längre, säger han till SVT Nyheter.

M öppnar för att fälla regeringen

Dubbla M-budskap

Den moderata riksdagsledamoten Finn Bengtsson bekräftar för SVT Nyheter att det funnits en dialog om politik mellan partiernas ledamöter, men från partiledningen håller man fast vid att man inte känt till ledamöternas samtal.

– Inställningen är att vi inte inte ska samtala med SD, säger partiets gruppledare Jessica Polfjärd.

Men ett dokument upprättat av Sverigedemokraterna, som SVT Nyheter tagit del av, listar en lång rad tänkbara områden där partiet anser sig vara helt ense med Moderaterna och som man prioriterar i kommande förhandlingar.

Blåljus och straff

Ett av de tydligaste är kriminalpolitiken. Skillnaden är att SD vill se 7.000 fler poliser jämfört med i dag, medan Moderaternas ambition är 2.000. Sverigedemokraterna vill även höja polisernas löner med 6.000 kronor i månaden, medan M vill nöja sig 2.000 kronor.

I övrigt är partiernas politiska förslag på området identiska, kanske för att de är allmänt hållna:

  • Fler civilanställda
  • Mer resurser till utrustning
  • Skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal
  • Borttagen straffrabatt för 18–21-åringar
  • Skärpta krav för att bli villkorligt frigiven

Skola och utbildning

Även på utbildningsområdet menar Sverigedemokraterna att man har samma syn som Moderaterna. Båda bekymrar sig för sämre kunskapsresultat, lärarbrist och det stora antalet nyanlända elever som innebär att kraven på skolan höjs.

Följande förslag listar SD som gemensamma för de två partierna:

  • Betyg från årskurs fyra
  • Högre lön för skickliga lärare
  • Tioårig grundskola
  • Eftergymnasial utbildning för särskoleelever
  • Fler idrottslektioner
  • Digitala nationella prov med extern rättning

Migrationspolitiken avgör

Också när det gäller Sverigedemokraternas huvudfrågor, migrations- och integrationspolitiken, listar partiet ett antal frågor där man anser sig helt ense med Moderaterna:

  • Permanent flyktinglag
  • Skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring
  • Utvidgad samhällsorientering

Moderaterna betonar att det enbart är i frågor där Alliansen saknar gemensamma ståndpunkter som man kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna.

Utesluter samarbete

Men när det gäller flykting- och migrationspolitiken har partiledaren Anna Kinberg Batra slagit fast att man hellre förhandlar med Socialdemokraterna. Något som enligt Mattias Karlsson (SD) utesluter allt samarbete med Moderaterna.

Skulle ni kunna stödja en moderatledd regering som gör upp med Socialdemokraterna om migrationspolitiken?

– Nej. Om Moderaterna tar det steget till en mer ansvarslös migrationspolitik igen så förändras grundförutsättningen för allt samarbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet