Så vill Stefan Löfven styra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nye statsminister Stefan Löfven (S) presenterade på fredagsmorgonen nu sin regeringsförklaring. Han redogjorde där för vilken politik hans regering kommer att föra under den kommande mandatperioden. Det är första gången på över 50 år som Socialdemokraterna ingår i en koalitionsregering, den här gången tillsammans med Miljöpartiet.

Stefan Löfven börjar med att måla upp en mörk bild av Sverige. Han talar om en bristande välfärd, ökade klyftor och hög arbetslöshet. Allt detta vill han vända på, säger han.

– Vårt land ska vara en ledande och inspirerande kraft i världen, säger Löfven.

Sveriges nya regering

Arbetsmarknad och skola kärnpunkter

Statsministern lägger stor vikt vid arbetsmarknads- och skolreformer. De flesta konkreta punkter är kända sedan tidigare.

När det gäller arbetsmarknaden ska bland annat taket i a-kassan höjas och fas 3 slopas. Löfven talar även om en 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar.

– Att fler kvinnor och män finner ett jobb är avgörande för Sverige, säger Löfven.

Stefan Löfven upprepar förslaget om en obligatorisk gymnasieskola. Dessutom ska läraryrkets status höjas och lärarnas kompetens höjas.

– Alla barn ska känna trygghet i skolan, säger Löfven.

Kommunerna ska fått ett avgörande inflytande på nya skoletableringar. Tanken är bland annat att motverka segregation. Den blocköverskridande överenskommelsen i friskolekommittén står kvar.

Satsningar på miljö och infrastruktur

Regeringen kommer även att satsa hårt på infrastrukturen. Utbyggnad av järnväg och lokaltrafik ska bland annat finansieras genom en ny vägslitageavgift.

– Genom de här satsningarna stärker vi möjligheter att resa och arbeta i hela landet, säger Löfven.

Den rödgröna regeringen vill jobba för en bättre och renare miljö. Bland annat vill man se en miljöbilsbonus och en omstälning till förnyelsebar energi. Kärnkraften ska så småningom helt ersättas av förnyelsebara energiformer.

Statliga Vattenfall ska vara ledande i den utvecklingen.

”En feministisk regering”

Jämlikhetspolitik ska få ett större utrymme, lovar Löfven.

– Sveriges nya regering är en feministisk regering.

Han nämner lagförslagen om kvotering till börsnoterade bolags styrelser och en tredje pappamånad. Han talar även om att samtycke är en grundläggande princip för sex och att det är en viktig del i våldtäktslagstiftningen.

Att köpa sex utomlands ska bli olagligt på samma sätt som i Sverige.

Tydligare ansvar inom vården

Löfven vill se en tydligare ansvarsfördelning inom vården. Taket till sjukförsäkringen höjs samtidigt, och regeringen vill att psykiskt sjuka och funktionshindrade ska få enklare tillgång till vård. Samtidigt ska äldreomsorgen förbättras genom en större personalstyrka.

Han säger också att privata välfärdsföretag ska inte kunna göra vinst genom att dra ner på bemanningen. Nya kavlitetslagar ska instiftas för att håll koll på välfärden. Vinsterna ska begränsas avsevärt, och välfärdsföretag ska inte få säljas ut till underpris.

Nyanlända svenskar ska ut på arbetsmarknaden

Alla Sverige kommuner ska ta sitt ansvar för att ta emot flyktingar, säger Stefan Löfven. Dessutom ska man jobba för att fler EU-länder också tar emot fler människor som flyr från oroliga områden.

Stefan Löfven vill även se att alla åtgärder som tas vid flyktingmottagande ska syfta till att de nyanlända hittar ett jobb och kommer ut på arbetsmarknaden. Integrationsministerposten avskaffas.

Krafttag mot diskriminering

All form av diskriminering är förkastlig, säger Löfven, och lyfter fram antisemitism, antiziganism, islamofobi, afrofobi och homofobi som företeelser som inte har någon plats i Sverige.

Bekämpningen av hatbrott kommer att prioriteras.

När det gäller rättspolitiken i övrigt vill regeringen stärka rättsäkerheten, och Löfven nämner särskilt datalagring som ett område där man vill förstärka den personliga integriteten.

Sverige ska erkänna Palestina

Sverige ska värna om sin alliansfrihet, och inte ansöka om att gå med i Nato. Stefan Löfven säger dock samtidigt att det är en självklarhet att Sverige kommer att ställa upp vid katastrofer eller eventuella militära angrepp i och mot våra nordiska grannar eller andra EU-länder.

– Och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas, säger Löfven.

Regering stödjer FN:s internationella kamp mot extremistorganisationen IS i Mellanöstern. Sverige kommer också att erkänna staten Palestina. Regeeringen anser att konflikten med Israel ska lösas geno men tåvstatslösning.

Vädjar om samarbete

Stefan Löfven säger att hans regering är redo och öppen för samarbete i riksdagen. Statsministern vädjar om att alla tar sitt ansvar för sverige bästa när landet ska regeras.

– Nu behöver vi sätta Sveriges bästa framför taktik och prestige.

Regeringen kommer att söka uppgöresler med flera partier för att få igenom sin förda politik.

Skojade på presskonferensen

Strax efter regeringsförklaringen mötte ministrarna i den nya regeringen media vid en presskonferens. Statsminister Stefan Löfven börjar med att upprepa att hans regering vill kämpa mot arbetslösheten, sjunkande skolresultat och för en bättre välfärd.

Han visade stolt upp sin nya regering och specificerade exakt vilka ansvarsområden de 24 nyutnämnda statsråden kommer att ta hand om. Han passade också på att skoja med journalisterna på plats angående all förhandsspekulation inför dagens presentation av ministrarna.

– Ni kan inte ana hur roligt det är att vara den enda i Sverige som vet hur nästa regering kommer att se ut, sa Löfven.

”En regering för hela landet”

Han lyfte fram hur han anser sig ha samlat ett starkt lag med ordentligt bredd, värdig att styra och representera Sverige.

– Här finns kompetens, här finns olikheter, här finns brinnande engagemang.

Statsministern upprepar också hur han hoppas på samarbete även med andra partier i riksdagen framöver, men även med det svenska folket vars politiska engagemang han värnar om.

– Vi är en regering för hela landet.

”En historisk dag” för Miljöpartiet

Miljöpartiets ena språkrör Åsa Romson, nybliven klimat- och miljöminister samt vice statsminister talar om ”en historisk dag” i och med att Miljöpartiet för första gången ingår med ministerposter i en svensk regeringen.

– Vi är naturligtvis väldigt glada över att kunna bidra starkt till den här regeringen, säger Åsa Romson.

Bah Kuhnke och Jämtin väckte frågor

Den främsta frågan från journalisterna på plats rörde utnämningen av Alice Bah Kuhnke (MP) till kultur- och demokratiminister. Stefan Löfven skrattade lite när han fick frågan om hur det kändes att hon var miljöpartist och inte socialdemokrat, men berättade att han har stort förtroende för Alice Bah Kuhnke.

– Det är ingen tvekan om att Alice har en gedigen bakgrund, säger han.

Avsaknaden av det socialdemokratiska toppnamnet Carin Jämtin väckte också frågor, men enligt Stefan Löfven har hon frivilligt stannat kvar som partisekreterare inom Socialdemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering

Mer i ämnet