Foto: TT

Starka reaktioner på Palestinautspel

Uppdaterad
Publicerad

USA är kallsinnigt till den nya svenska regeringens utspel om att erkänna en palestinsk stat. Palestinierna jublar över beslutet.

USA anser att det är ”för tidigt” att erkänna en palestinsk stat. Reaktionen från det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki kom efter en fråga om den svenska inställningen.

– Vi stödjer verkligen att det blir en palestinsk stat, med det kan endast ske genom en framförhandlad lösning, en resolution som slutligen löser flera frågor samt erkännande från båda sidor, sade Psaki.

Hon konstaterade att Israel och palestinierna måste ”komma överens om hur de ska kunna leva i två stater, sida vid sida”.

”Ett modigt beslut”

Hittills har, enligt AFP:s beräkningar, 112 stater erkänt en palestinsk stat, medan palestinierna själva hävdar att 134 länder erkänt staten Palestina.

I EU och Europa har Bulgarien, Tjeckien, Cypern, Malta, Polen, Rumänien, Ungern och Island officiellt erkänt en palestinsk stat.

Det svenska beskedet, som kom i Stefan Löfvens (S) regeringsförklaring på fredagen, möttes av positiva reaktioner i palestinska områden. ”Ett modigt beslut”, sade den palestinske förhandlaren Saeb Erakat i Ramallah.

Israel har, enligt AFP, valt att inte kommentera beskedet som kom samtidigt som den judiska högtiden Yom Kippur inleddes.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.