Propalestina demonstranter på Sergels torg i Stockholm. Foto: TT

Här är nyheterna i Löfvens regeringsförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Begränsade välfärdsvinster, kommunalt friskolebestämmande och ett erkännande av Palestina var några av de nyheter och bekräftade vallöften som sken igenom när Stefan Löfven i dag presenterade sin regeringsförklaring.

Rent sakpolitiskt var det allra mesta redan känt, när Sveriges nya statsminister Stefan Löfven (S) i dag läste upp sin regeringsförklaring. Löfven hade dock strösslat med en del nyheter kring vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill åstadkomma tillsammans under mandatperioden.

Bland annat nämnde han att friskolekommitténs blocköverskridande uppgörelse står kvar. Detta har tidigare nämnts av Folkpartiledaren Jan Björklund som en grundförutsättning för att framtida samarbeten över blockgränsen ska kunna bli av. Dessutom ska kommunerna få ett avgörande inflytande över nya skoletableringar inom sina gränser.

Sveriges nya regering

Inget vinstförbud i välfärden

Det blir inget stopp för de omtalade vinsterna i välfärden. Stefan Löfven talade om att vinsterna kraftigt ska begränsas, och att man ska förbjuda vinstmaximering till följd av att företagen drar ner på personalstyrkan.

Ett förbud för vinster i välfärden har varit Vänsterpartiets hjärtefråga i den gångna valrörelsen. V-ledaren Jonas Sjöstedt har nämnt ett avskaffande av välfärdsvinster som ett krav för att Vänsterpartiet aktivt skulle stötta en rödgrön regering.

Palestina ska erkännas

På utrikesfronten upprepade Stefan Löfven Socialdemokraternas löfte om att Sverige kommer att erkänna Palestina som en egen stat. Regeringens mål är att Israel–Palestina-konflikten ska få sitt slut i en tvåstatslösning.

En vägslitageavgift har nämnts av Socialdemokraterna i valrörelsen, och lyfts nu också fram som ett verkligt förslag för att finansiera satsningar på utökad infrastruktur. En satsning på miljöbilar, i form av en bonus, var också en nygammal nyhet på klimat- och miljöområdet.

Att sexköp ska bli olagligt även för svenskar som befinner sig utomlands har diskuterats tidigare, och ser nu ut att bli verklighet, om regeringen får sin vilja igenom.

Även kulturpolitiken fick sig en liten nyhet i form av en bekräftelse om fri entré på statliga museer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering

Mer i ämnet