Foto: TT

Wallström: USA bestämmer inte vår politik

Uppdaterad
Publicerad

Den nya utrikesministern Margot Wallström (S) reagerar kraftigt på USA:s kritik mot förslaget om erkännandet av Palestina.

I samband med regeringsförklaringen i går lovade statsminister Stefan Löfven (S) att erkänna Palestina som en egen stat.

– För att komma vidare till en tvåstatslösning måste vi erkänna staten Palestina. Det här har pågått så länge nu, sa han.

”För tidigt”

Palestinierna jublade över nyheten, men USA svarade inte lika glatt. Landet tycker att det är för tidigt att erkänna en palestinsk stat.

– Vi stödjer verkligen att det blir en palestinsk stat, med det kan endast ske genom en framförhandlad lösning, en resolution som slutligen löser flera frågor samt erkännande från båda sidor, sa amerikanska utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki i går.

112 stater har erkänt

Uttalandet får den nya utrikesministern Margot Wallström att reagera:

– Det var väntat att vi också skulle få kritik för detta men det är ju inte USA som bestämmer vår politik. Vi kommer att fortsätta att föra en konstruktiv dialog med USA och förklara våra motiv och bevekelsegrunder.

Hittills har, enligt nyhetsbyrån AFP:s beräkningar, 112 stater erkänt en palestinsk stat, medan palestinierna själva hävdar att 134 länder erkänt staten Palestina.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.