– Det finns ännu ingen data på att vaccinen är säkra för gravida så man brukar inte vaccinera dem först, man vill ha lite mer data först, sa Anders Tegnell under dagens digitala pressträff. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inget vaccin till gravida

Uppdaterad
Publicerad

Nya studier visar att gravida har en högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten som tagit del av ännu opublicerade uppgifter. Om gravida ska vaccineras är också osäkert.

– Vi får hoppas att vi relativt snart vet om det här är ett vaccin som vi kan använda även på gravida, sa Anders Tegnell under dagens pressträff.

Flera svenska studier om hur gravida påverkas av covid-19 kommer snart också att presenteras. De opublicerade uppgifterna som myndigheten tagit del av visar på en förhöjd risk för mamman att bland annat drabbas av blodproppar och av havandskapsförgiftning.

Därför går myndigheten nu ut med starkare rekommendationer och uppmaningar till gravida om att vara extra försiktiga.

Coronapandemin

Särskilt viktigt nära förlossning

Ännu viktigare är det att vara försiktig ju närmre förlossningen är, sa Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell under dagens digitala pressträff. Det gäller från graviditetsvecka 36 och inför förlossningen, skriver myndigheten på sin hemsida. Anders Tegnell är dock inte förvånad över uppgifterna om gravidas risker.

– Det är inte ovanligt att gravida blir mer allvarligt sjuka i infektionssjukdomar, så det var inte överraskande, sa Tegnell under pressträffen.

Oklart om gravida ska vaccineras

Enligt Anders Tegnell kommer gravida inte vara bland de prioriterade när vaccineringen inleds. Det är ännu för osäkert hur vaccinet påverkar gravida och det står heller inte klart om gravida ska vaccineras överhuvudtaget.

– Om de ska vaccineras får vi se. Det finns ännu ingen data på att vaccinen är säkra för gravida så man brukar inte vaccinera dem först, man vill ha lite mer data först. Vi får hoppas att vi relativt snart vet om det här är ett vaccin som vi kan använda även på gravida, sa Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet