Saab Automobile gick med vinst

Uppdaterad
Publicerad

Saab Automobile redovisar en vinst på 3,9 miljarder kronor för 2009. Men utan ackordsuppgörelsen och försäljning av verktyg till Kina hade den svenska biltillverkaren gjort en ny brakförlust på 5,5 miljarder kronor, visar siffror från bolagets årsredovisning.

Att det blev vinst för Saab beror på flera engångseffekter. Ackordet ledde till en intäkt i resultaträkningen på 8,2 miljarder kronor. En annan vinst, 1,2 miljarder kronor, uppkom när verktyg och teknik såldes till den kinesiska biltillverkaren BAIC, konstaterar DI.se, som tagit del av årsredovisningen.

-2009 var ett märkligt år med rekonstruktionen, försäljningen och så vidare. Årsredovisningen säger väldigt lite om Saabs verkliga resultat, säger Eric Geers, informationschef vid Saab, till TT.

Alla verksamheter, exempelvis Saab GB, är inte inräknade i redovisningen.

Försäljningen rasade

Antalet sålda Saabbilar föll från drygt 93.000 till 38.756. Det ledde till att intäkterna rasade med hela 61 procent till drygt 6 miljarder kronor.

Men Eric Geers ser ändå positivt på bilförsäljningen.

-Vi har sålt bilar trots ett begränsat modellutbud, säger han.

Han pekar mot det som ska generera vinster framöver: Just nu lanseras Saab 9-5 i USA, nästa år ska Saab 9-4 lanseras och året därpå Saab 9-3.

Saab har tagit stryk

Fordonsindustrianalytikern Matts Carlsson kallar årsredovisningen ett ”taktiskt bokslut”.

-Ett bokslut kan justeras på många sätt. Här vill man visa marknaden att företaget kan gå med vinst.

TT: Vad är vinsten värd när den bygger på engångshändelser?

-En marknadsekonomisk analytiker genomskådar förstås det här, men ett bokslut har många intressenter. Jag tror att för vanligt folk ger detta en signal om att företaget klarar sig trots allt.

Matts Carlsson tycker att försäljningstappet är anmärkningsvärt och visar att företaget tagit stryk.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.