Åsa Johansson, distriktsordförande för Socialdemokraterna, ser allvarligt på sabotagen Foto: SVT

Saboterade valaffischer i har polisanmälts

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier har fått sina valaffischer saboterade i Värmland. Socialdemokraterna har valt att polisanmäla att deras affischer har rivits ned, klottrats på eller förstörts.

Hos Socialdemokraterna i Värmland märker man ett mer omfattande sabotage av sina valaffischer i år än tidigare år. Det handlar om nedrivna skyltar, klotter och borttagna skyltar andra år.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Jag har full respekt för att alla partier sätter upp skyltar men att få bort andras budskap, det är allvarligt, säger Åsa Johansson, distriktsordförande för Socialdemokraterna.

Val 2018 – #dinröst

”Underminerar demokratin”

Enligt Johansson har skadegörelsen drabbats Socialdemokraterna betydligt mer i år än tidigare. Vissa saker som skrivits på partiets valaffischer har ansetts så grova, att man valt att polisanmäla det. Även Moderaterna har råkat ut för sabotage.

– Det skiljer sig åt lite i länet på olika platser, på en del ställen kan vi säga att det är sabotage. På andra ställen skulle det kunna vara så att naturen har fått dem att ramla omkull, säger Björn Johansson, ombudsman hos Moderaterna.

– Det här är ett sätt för oss som partier att berätta vad vi står för och när det inte får visas upp, då underminerar det demokratin, säger Åsa Johansson (S).

Har polisanmält skadegörelse

En rundringning som SVT gjort visar att även Vänsterpartiets, Centerpartiets och Kristdemokraternas valaffisher i länet har saboterats, medan Sverigedemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet uppger att de inte hört talas om något sabotage mot de egna valaffischerna.

– I riket är det ganska vanligt faktiskt. Vi har än så länge varit ganska förskonade. Vi har polisanmält skadegörelse mot vår valhusvagn i Säffle, säger Björn Johansson (M).

– Jag vet att det skett sabotage i bland annat Molkom och Karlstad. Vi uppmanar våra medarbetare att polisanmäla sabotage men jag vet inte om det gjorts än, säger Marie Persson, valombudsman för Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet