Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyamko Sabuni (L) vill se stöd till företagen som ska täcka deras fasta kostnader. Foto: SVT

Sabuni öppnar för nya krisåtgärder: Inte gjort allt

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens politikerdebatt i Aktuellt öppnade Nyamko Sabuni (L) för att företag ska kunna bli ersatta för fasta kostnader som ytterligare en åtgärd för att stävja coronapandemins ekonomiska effekter.
– Vi har ännu inte gjort allt det som regeringen kan göra, sa hon i Aktuellt.

Regeringen presenterade i dag riktlinjerna för sin ekonomiska politik i vårpropositionen. När finansminister Magdalena Andersson (S) intervjuades i SVT:s Aktuellt tillsammans med partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Jonas Sjöstedt (V) och Nyamko Sabuni (L) var diskussionen till stor del präglad av samstämmighet.

Flera av partierna lyfte frågan om att företag borde få en omsättningsersättning.

– Det är ett väldigt bra och omfattande krispaket men en sak som vi hoppas på och fortsätter ha en dialog med regeringen om är att företagen ska ha en möjlighet att få ersättning för fasta kostnader, sa Ebba Busch under debatten.

– Från en dag till en annan har företag förlorat nästan alla sina kunder och har gått ner i omsättning samtidigt som de har fasta kostnader kvar.

Sabuni: Kommande viktig fråga

Även Nyamko Sabuni framhöll att ersättning för fasta kostnader är en kommande viktig fråga.

– Jag ser också att det kommer behövas någon form av omsättningsersättning. Fasta kostnader är det som jag ser att regeringen behöver titta närmare på, sa Nyamko Sabuni.

– Vi har ännu inte gjort allt det som regeringen kan göra. På tur för Liberalerna är just den här ersättningen för fasta kostnader, vilket jag tror är det som kommer göra skillnad för många små och medelstora företag, fortsatte hon.

Sjöstedt: Nedskärningar på sikt

Frågan om huruvida det bästa vore att satsa mer pengar i stöd åt företagen just nu eller om det är viktigare att hålla igen för att behålla resurser till ett senare skede var den frågan som politikerna i studion var mest oense kring. Jonas Sjöstedt varnade även för att budgeten i sig på sikt kan komma att innebära nedskärningar.

– De som nu blir arbetslösa lämnas inte i sticket nu, vilket är bra. Men den stora svagheten är att detta kommer att innebära nedskärningar inom sjukvården och äldrevården i Sverige, sa Jonas Sjöstedt.

– I praktiken är det här en nedskärningsbudget vilket är allvarligt.

Finansministern menade dock att den satsning som gjorts är större än någonsin.

– Den satsning vi gjort på kommunerna och regionerna är 20 miljarder kronor, vilket är den största satsningen som någonsin har gjorts. Och det täcker ju enligt våra prognoser mer än väl för de fallande skatteintäkterna, sa Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer