Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En avgörande sak är att fler barn går i förskolan, enligt Nyamko Sabuni (L). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sabuni: Föräldrarna måste ställa krav

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmen om sexåringar med bristande språkkunskaper menar Nyamko Sabuni (L) att för att förbereda barnen på en skolgång som de kan lyckas med är det viktigt att ställa krav som förälder.

– Jag skulle tipsa om att ställa krav på kommuner och på kommunpolitiker, säger hon.

Barnen hamnar ofta i grupper med andra barn som har andra modersmål än svenska, menar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.  

– Det handlar om förskolor där det inte hör till ovanligheterna att pedagogerna inte heller behärskar svenska språket. I dessa områden är det också många barn som inte går i förskola alls.  

Läroplanen beskriver inte heller att svenska är viktigare än något annat språk i den, vilket enligt Sabuni kan leda till att man prioriterar de språk som barnen och pedagogerna talar. 

– Några avgörande saker är att vi måste se till att fler barn går i förskolan. Där barn går i förskolan, ska man inte ha många barn med samma modersmål i samma grupp. Det måste även ställas krav på att förskolepedagoger behärskar svenska språket. Förskolans läroplan måste beskriva tydligt att det svenska språket är prioriterat framför andra språk, så är det inte idag, säger Sabuni. 

Uppsökande verksamhet

För att fler barn ska komma i kontakt med svenska språket så har Liberalerna bland annat föreslagit att kommunerna ska bli bättre på uppsökande verksamhet.

– Att låta barnavårdscentraler tillsammans med kommunala bibliotek uppvakta föräldrarna och barnen och bistå i att läsa sagor och få föräldrarna att förstå vikten av att gå i förskolan, säger Nyamko Sabuni.

Många föräldrar i området uttrycker besvikelse över de satsningar som gjorts på deras barn.

– Jag håller med dem, den svenska skolan är bra på många håll i landet, men vi ser också att i skolor i utsatta kommuner, det vill säga kommuner med väldigt små kommunala resurser och skolor i utsatta områden, där barnen inte klarar av skolan, att det handlar om låga förväntningar på barnen, säger Nyamko Sabuni.

Viktigt att ställa krav

För att förbereda barnen på en skolgång som de kan lyckas med är det viktigt att ställa krav som förälder, menar Sabuni.

– Ska dessa föräldrar lyckas med att få barnen att lämna grundskolan med behörighet så måste de ställa krav på att barnen ska få vara i förskola och att det ska talas svenska där. Som förälder skulle jag tipsa om att ställa krav på kommuner och på kommunpolitiker, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer