Foto: SVT/TT

Sabuni (L) kräver möte om Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 130 av Arbetsförmedlingens lokalkontor läggs ner och tusentals anställda har varslats om uppsägning. Nu flaggar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni för att nedrustningen går för snabbt och hon kräver att Stefan Löfven kallar till samtal om den.

I ett brev till S, MP och C skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon vill få till ett möte. Hon menar att tidplanen för Arbetsförmedlingens reformering är mycket ansträngd och att det sannolikt kommer krävas att reformtakten bromsas in.

– Vi får många signaler att det inte fungerar riktigt i dag. Privata aktörer har beklagat sig över samarbetet och nu ser vi också kommunalråd gå ut och beklaga sig om att samarbetet inte fungerar. Samtidigt som myndigheten ska reformeras till 2021. Jag ifrågasätter om det är möjligt att genomföra på den utsatta tiden, säger hon till SVT Nyheter.

”Reformeringen är mycket komplex”

Brevet är adresserat till statsminister Stefan Löfven (S) och även till Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Isabella Lövin och Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

”Reformeringen är mycket komplex och att tidplanen är mycket ansträngd. Detta handlar om en av de viktigare punkterna i januariavtalet och det är väsentligt att vi kan fortsätta arbetet på ett sätt som inte undergräver människors förtroende för vare sig samarbetspartierna, staten eller för reformeringen i sig.”

Kunde ni inte redan i januari har förstått att det var ont om tid?

– Det hade man kanske kunnat gjort. Men jag tror problemet ligger i att en generaldirektör ska lämna sitt jobb, säger Nyamko Sabuni till SVT Nyheter.

Vill ha ett möte så snart som möjligt

Hon kräver ett möte på partiledarnivå snarast möjligt och hon skriver att det sannolikt krävs att reformtakten bromsas in. Hon skriver vidare:

”Vi måste också diskutera hur de arbetssökande under den tid det tar att bygga upp ett nytt system, ska få nödvändig service, hjälp och stöd. Redan nu, på toppen av en högkonjunktur, är arbetslösheten kring sju procent, samtidigt som näringslivet har svårt att hitta kompetent arbetskraft.”

Centerpartiets Annie Lööf säger så här:

– Arbetsförmedlingens rapport som kom i fredags säger att det är realistiskt att genomföra det här under de kommande två åren, men för mig är det viktigt att vi själva tar fram en analys och gör en detaljerad tidplan.

Gösta Brunnander, Stefan Löfvens pressekreterare, skriver så här i ett sms till SVT Nyheter:

”Det stämmer att vi har mottagit brevet från Sabuni. Det förs kontinuerligt en dialog kring frågor som rör januariavtalet. I övrigt inga kommentarer.”

  • Den 30 januari i år meddelade Arbetsförmedlingen att 4 500 anställda skulle varslas om uppsägning på grund av den kraftigt minskade budget som riksdagen beslutat om.
  • Arbetsförmedlingen hade då 13 500 anställda och 430 konsulter.
  • Fram till september hade cirka 1 600 anställda sagts upp och omkring 1 400 sagt upp sig.
  • Enligt riksdagens budget för 2019 skulle myndighetens förvaltningsanslag, där bland annat kostnader för personal ingår, minskas med 800 miljoner kronor till 7,6 miljarder, jämfört med året före.
  • Resurserna till arbetsmarknadspolitiska program sänktes från 13,4 miljarder till 10,6 miljarder kronor. Regeringen sköt till några hundra miljoner i vårändringsbudgeten för i år.
  • Det ansträngda personalläget har dock medfört att Arbetsförmedlingen inte förmått använda de resurser man haft.
  • Regeringen har i budgeten för 2020 mildrat neddragningarna något, jämfört med tidigare förslag. Men både vad gäller anslaget för personal och löner och lokaler samt för program är budgeten avsevärt mindre än för 2019 och 2018.

Källa: Arbetsförmedlingen, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.