Sabuni: Januariavtalet kom till för att skada Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni (L) talar nu ut om spelet bakom januariavtalet – och målet med det:

– Det var vad hela avtalet handlade om – vad skadar socialdemokraterna mest? Det ville vi ha in i avtalet, säger hon till SVT:s 30 minuter.

Målet med januriavtalet var att få in politik som skadade socialdemokraterna så mycket som möjligt, konstaterar Nyamko Sabuni, som tog över som partiledare för Liberalerna några månader efter att avtalet kom till.

– Det var värnskatten, det gillade de inte – det skulle vara där. Fri hyresättning för nyproduktion, det gillade de inte – det skulle vara där. LAS-reformer, jätteviktigt och bra för oss, men det gillar de inte – det skulle vara där, säger Sabuni.

Att försöka få igenom sådant som skadar S mest – var det uttalat?

– Jag som följde processen utåt tyckte ändå att det var ganska tydligt att det handlade om det.

I kvällens program meddelar Nyamko Sabuni också att Liberalerna vill bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna efter valet.

Om ni inte sitter i regeringen, röstar ni rött då?

– Nej, det har jag inte sagt men utgångspunkten är att vi vill ha maktskifte och att vi vill sitta i en liberal borgerlig regering, säger Sabuni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.